10/01/2020

Food Waste Fest 2020, het event tegen voedselverspilling, na succes opnieuw in Brussel

Food Waste Fest 2020, het event dat voedselverspilling wil tegengaan zal dit jaar opnieuw plaatsvinden in Brussel, Herman Teirlinck gebouwen. Op 18 maart krijg je de kans interactieve workshops te volgen, bekende sprekers in de voedingssector te ontmoeten en worden op het einde je smaakpupillen geprikkeld met een zero-waste diner.

Voedselverspilling is tegenwoordig een hot item. De feestperiode is nog maar net achter de rug en de overvolle koelkast met restjes is het bewijs van ons overmatig consumptiegedrag op vlak van eten en drinken. Het Food Waste Fest dat dit jaar plaatsvindt in Brussel wil mensen bewuster laten omgaan met voedselverspilling. Food Waste Fest heeft als doel te laten zien dat het ook anders kan en dat je zelfs met voedseloverschotten een volwaardig menu kan maken. Volgend jaar een kroketje minder?

(Foto 1: Winnaar van de Food Waste Awards 2019, categorie voedingsbedrijven: Bio Bakkerij De Trog)

De bedenkers

FoodWIN de hoofdorganisator van Food Waste Fest, gaan samen met twee externe partners voor minder voedselverspilling. ‘Het probleem doet zich voor in de gehele voedselketen, we moeten dus verder kijken dan deze keten’ zegt Hanne Heymans, projectmanager bij FoodWIN. Het is belangrijk dat bedrijven samenwerkingen aangaan, FoodWIN is er dan ook van overtuigd dat voedselverspilling kan worden tegengegaan in ruil voor een inspanning.

Food Waste Fest viert dit jaar haar tweede editie dankzij het succes van vorig jaar. Food Waste Fest is voortgekomen uit de Food Waste Awards. ‘We merkten dat zoveel mensen en bedrijven creatieve oplossingen hadden voor het bestrijden van voedselverspilling, dat we beslist hebben om een event rond dit belangrijk probleem te organiseren’, zegt Hanne Heymans.

Multisectorele samenwerkingen

FoodWIN focust op de primaire sector, dit wil zeggen dat de organisatie vooral de aandacht vestigt op de lokale steden en gemeente besturen. De changemakers, met als hoofddoel unieke oplossingen te vinden voor minder voedselverspilling, en de grootkeukens vormen de overige sectoren waar FoodWIN op focust. ‘De grootkeukens zoals scholen en ziekenhuizen zijn de moeilijkste sector en meteen ook de grootste verliespost omdat ze moeilijk kunnen voorspellen voor hoeveel personen ze eten moeten voorzien’, zegt Hanne Heymans. Volgens FoodWIN is het dan ook belangrijk om multisectorele samenwerkingen aan te gaan. Zo kan een supermarkt bijvoorbeeld perfect een samenwerking aangaan met plaatselijke landbouwers.

(Foto 2: Steven Desair bedenker van Eatmosphere: ‘Je moet creatief naar je koelkast durven kijken’)

Het verloop

Het event start in de namiddag en zal de bezoekers entertainen met enkele keynote sprekers. Carolyn Steel, Brits architect, maar ook toonaangevend denker over voedsel en steden, en internationaal winnende spreker Tristram Stuart zijn alvast bevestigd. Tijdens de beurs is er tijd om te netwerken en kunnen eventuele samenwerkingen tot stand komen.

Eatmosphere Het event eindigt met een zero waste dinner waarbij Steven Desair, bedenker van ‘Eatmosphere’ verfijnde creaties zal serveren, gemaakt van voedseloverschotten. Ook de vegans onder ons zullen niet op hun honger blijven zitten. De drank komt uit pluksap, geperst uit fruitoverschotten. Toch liever een alcoholisch alternatief? Brussels Beer zal bier serveren gemaakt van broodoverschotten.

Food Waste Fest 2020 vindt plaats op 18 maart 2020 in Brussel in de Herman Teirlinck gebouwen, Havenlaan 88, Brussel. Programma: 13.30 u start sprekers, 17.00 u beurs, 18.30 u zero waste diner. Vrije toegang, registreren noodzakelijk.

Tekst: Seraphine Loncke, foto’s: © Unsplash, www.foodwin.org, Instagram Eatmosphere