10/01/2020

Het leven op een christelijk kot

De Saint Damian community is een christelijke gemeenschap voor internationale studenten in het hart van Leuven. Dertien (doctoraats)studenten wonen er samen op kot en houden er een christelijke levensstijl op na.

De Saint Damian community is een christelijke gemeenschap dat zich bevindt in het hart van Leuven. Dertien internationale (doctoraats)studenten leven er samen op kot. In de Saint Damian community zitten voornamelijk studenten uit de Verenigde Staten, maar de gemeenschap staat ook open voor studenten uit andere landen. Zo woont er dit academiejaar ook een Indische student en een Filipijnse studente. De studenten uit de gemeenschap studeren voornamelijk filosofie, theologie of canoniek recht. De Saint Damian community beperkt zich niet tot de groep studenten dat samen op kot zit. De gemeenschap telt ook enkele externe leden, zoals leden die al afgestudeerd zijn.

Elke vrijdagavond bidden ze samen in de kapel, gevolgd door een gezamenlijk avondmaal op kot. Om de beurt krijgt een lid van de gemeenschap de taak om de mis voor te bereiden. Daarnaast viert de gemeenschap ook de grote lithurgische gebeurtenissen zoals Kerstmis en Pasen samen. Verder beleeft  elk lid van de gemeenschap het christendom op zijn of haar eigen manier. Aangezien de studenten vanuit verschillende plaatsen komen, hebben ze elk hun eigen blik op het geloof.

 

Tekst, interview, camera, montage: Caroline de Buzzaccarini, geluid: Phaedra Schraepen en Caroline de Buzzaccarini, foto: © Caroline de Buzzaccarini