09/01/2020

Horror in roze bloemenjasje: ‘de cover van De Laatste Dans doet vermoeden dat het een zacht en lief verhaal is’

Een boek schrijven én uitbrengen op je eenentwintigste, Bes Ceyssens (22) heeft het gedaan. De studente orthopedagogie bracht bij uitgeverij Clavis De Laatste Dans uit. In 2020 zal de jonge schrijfster een nieuw boek uitbrengen: Vruchteloos.

De Laatste Dans gaat over Freyde, een jonge, ambitieuze balletdanseres die wordt toegelaten tot de koninklijke dansacademie. Haar grootste droom gaat daarmee in vervulling, maar met een donkere keerzijde.

Voor het verhaal was er alleen de schrijfster. Bes Ceyssens begon niet zomaar een boek te schrijven. Door een wedstrijd op Quizlet.nl, een Nederlandse schrijfsite en niet te verwarren met Quizlet.com, kwam het verhaal tot leven door het opgegeven thema gothic en haar eigen liefde en bewondering voor ballet.

Hoeveel van jezelf stop je nu al schrijfster in je personages? Voor Bes is dat niet de volle 100 procent. Dat wil niet zeggen dat ze geen overlappingen ziet tussen Freyde het personage en Bes de schrijfster. ‘Als schrijver stop je sowieso wel iets van jezelf in je personages denk ik’, zegt ze met zekerheid.

Zowel schrijven als ballet vraagt veel doorzettingsvermogen. Zeker als je je boek wil uitbrengen voor een groter publiek. Een boek uitgeven is geen cakewalk en zelfs als je klaar bent met schrijven is het er nog niet van vandaag op morgen. Je hebt vooral heel veel geduld nodig volgens Bes, want wachten op een antwoord kan lang duren.

Het verrassingseffect zit in hoe het boek eruitziet samen met de inhoud. Het zachte roze en de ballerina met de bloemen doet niemand denken aan de duistere dingen die zich afspelen in het boek. Het zet de lezer absoluut op een dwaalspoor. Een foutje? Of toch een bewuste keuze van de auteur?

https://www.instagram.com/p/B4oxtj0AJw5/

 

 

Misschien niet helemaal zoals het had moeten lopen, maar het boek heeft toch heel wat lezers met zich meegebracht, want in 2019 mocht Bes signeren op de boekenbeurs in Antwerpen. Een droom die uitkwam, vertelde ze aan de mensen van de boekenbeurs zelf.

Genoeg van het schrijven heeft Bes nog lang niet, ze verklapte dat ze werkt aan een tweede boek. Ze lichtte al een tipje van de sluier over het plot van het boek.

https://www.instagram.com/p/B5SZDMngOUH/

Sciencefiction liefhebbers zijn bij deze op de hoogte, want het volgende boek is een heel ander paar mouwen. De titel kon ze me tijdens het interview nog niet verklappen, maar is ondertussen vrijgegeven. Het boek zal te vinden zijn als Vruchteloos. Hierboven vind je de flaptekst van het boek. Volgens de Instagram van Bes, is ze nog bezig met een derde project, maar wat dat zal worden, is nog niet bekend.

Wie benieuwd is naar de schrijfkunsten van Bes, kan De Laatste Dans in de boekhandel of online vinden. Vruchteloos zal in april 2020 te verkrijgen zijn.

Tekst, audio en foto: © Xanthe Nerinckx