09/01/2020

Jaaroverzicht – Brexit

2019 was een erg turbulent jaar in de Brexitsaga. Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land dat de Europese Unie wil verlaten en het is duidelijk dat dat niet zomaar zonder slag of stoot gaat. 

Ruim 3,5 jaar geleden kozen de Britten ervoor om de Europese Unie te verlaten, maar dit is nog steeds niet gebeurd. Nu 2020 gestart is, blikken we terug op 2019. Een jaar waarin de Britten wel drie keer uitstel vroegen, Theresa May ontslag nam en Johnson erin slaagde een nieuwe deal te sluiten. In de tweede video van ons jaaroverzicht bespreken we de Brexit met Rob Heirbaut, Europa-expert VRT, Verenigd Koninkrijk-expert VRT Ivan Ollevier, en Alexander Mattelaer, Prof. Europakunde aan de VUB en IES.

Deze video werd gemaakt voor de uitslag van de verkiezingen van 12 december 2019 bekend was.

Video en tekst: Franceska Van Malderen, geluid: Ziggy Verhoeven