08/01/2020

Julia Crosswood brengt in augustus haar tweede roman uit: ‘In minder dan een jaar tijd heb ik een boek klaar’

Julia Crosswood is een jonge auteur uit -zoals het pseudoniem al laat vermoeden- Kruishoutem. Iets meer dan een jaar geleden bracht ze haar eerste boek ‘Catch me’ uit. In een interview geeft ze toe dat met het boek nogal wat struggles gepaard gingen. ‘Ik wist niet waaraan ik begon’, zegt Crosswood.

Let’s address the elephant in the room. Je bent een geboren en getogen in Vlaanderen, maar je kiest ervoor om in het Engels te schrijven. Hoe komt dat?

Goh. Ik schreef vroeger in het Nederlands, hoor. En dat was allemaal oké. Maar in 2011 heb ik een Kindle gekregen, een e-reader. Sindsdien heb ik heel veel boeken in het Engels gelezen en ging ik automatisch ook verhalen fantaseren in het Engels. Het is eigenlijk vanzelf gegaan. Nu klinkt Nederlands zelfs een beetje raar in mijn hoofd.

Iets meer dan een jaar geleden bracht je je eerste boek uit. Kun je nog eens kort teasen waar ‘Catch me’ over gaat?

Ik schrijf eigenlijk emotionele boeken. En ik vind het leuk om daar een beetje spanning in te steken. Catch me gaat over Lauren Miller, een studente die in de problemen komt door iets wat haar vader gedaan heeft. Doordat ze moet vluchten, komt ze terecht bij iemand waar ze wel voor valt. Ze heeft een crush, maar weet niet of ze voor een relatie moet gaan.

https://www.instagram.com/p/BqxuxRDlJF-/

Is het boek gebaseerd op een waargebeurd verhaal?

Nee. Het is puur fictie. Het is eigenlijk zelfs begonnen als een fantasieverhaal, maar toen ben ik gaan twijfelen. Fantasy is heel complex. Je moet heel wat research doen en echt een hele wereld creëren. Voor een eerste boek vond ik dat te ingewikkeld, dus heb ik het weggelaten.

Een hele evolutie dus. Wanneer begon dat avontuur eigenlijk?

In 2014, vier jaar voor ik het boek uitbracht, ben ik begonnen aan de eerste versie. Ik heb in die vier jaar wel een dochtertje gekregen, en dat heeft de zaak zeker afgeremd. Maar vooral doordat ik niet wist waar ik aan begon en hoe alles werkt, heeft het zo lang geduurd.

Ik weet niet of je dat kent, maar onder de auteurs heb je pantsers en plotters. Een pantser is een auteur die gewoon schrijft. Een auteur die niet weet waar hij naartoe werkt. Een plotter daarentegen, werkt eerst een verhaallijn uit.

In het begin was ik een pantser. Ik wou gewoon schrijven. Maar dat bracht problemen met zich mee. Ik zat vaak vast, had heel vaak writer’s block. En als je niet weet waar je naartoe werkt, kun je wel schrijven, maar je moet vaak terugkeren. Omdat wat je schrijft plots niet meer klopt. Daar liet ik dan weer tijd over gaan, en dan moest ik herbeginnen… Catch me is heel vaak veranderd. En er is zoveel werk ingegaan, juist omdat het over zo’n lange periode geschreven werd.

En nadat je het boek geschreven had, was het werk nog niet gedaan. Je bent namelijk self-published.

Dat klopt. Normaal laat je een boek goedkeuren door een uitgever. Die zorgt dan vaak een cover en bepaalt een datum voor de release. Maar ik doe dat allemaal zelf. Ik heb zelf de cover gekozen en ook de marketing doe ik zelf.

Is dat een bewuste keuze?

Ja. Oorspronkelijk wou ik gewoon schrijven zonder te denken aan ‘wordt mijn boek wel gekozen door een uitgeverij?’. Maar nu vind ik het eigenlijk heel tof dat de controle bij mij ligt. Alleen is het soms veel werk. 

Ondertussen werk je volop aan je tweede boek. Gaat dat vlotter?

Ik heb veel geleerd uit dat eerste boek. Voor Save me, mijn tweede boek, ben ik begonnen met een outline. Ik zocht een antwoord op de vragen: Wat wil ik? Waar werk ik naartoe? Ik heb eerst een gestructureerde opbouw gemaakt en ben dan pas beginnen schrijven. Oorspronkelijk lag de focus dan ook op structuur en niet op het maken van mooie zinnen. Als je elke zin perfect probeert te krijgen, blokkeer je je creatieve output. Eens de structuur goed zat, kon ik de zinnen wel anders gaan formuleren.

Ik ben begonnen in januari vorig jaar en de eerste versie is al doorgestuurd naar mijn editor. In minder dan een jaar heb ik eigenlijk een boek klaar.

‘Save me’ komt volgende zomer uit. Kun je al iets meer vertellen over de inhoud?

Het is nog een work in progress, maar het boek komt uit op 18 augustus. Als je houdt van romantische verhalen met een vleugje drama en een snuifje spanning, dan is het zeker iets voor jou!

Tekst: Ianthe Van Dyck, foto’s: ©Julia Crosswood

Catch me, het eerste boek van Julia Crosswood, kan je kopen via Amazon en is ook beschikbaar via Kindle Unlimited.