10/01/2020

Kato Gâteaux (20) opent koffiebar in hartje Mechelen: “Ik wil de mensen onbewust béwust maken voor plantaardige voeding.”

Kato Lauwens is amper twintig jaar oud, maar opende op 10 december 2019 al haar eigen lunch -en koffiebar op de Korenmarkt in Mechelen. Naast haar zelfgemaakte taarten, kan je er ook terecht voor een lekker kopje koffie, pancakes of een vegetarische lunch.

Kato richtte ruim een jaar geleden ‘Kato Gâteaux’ op. In haar bakatelier in de Adegemstraat bakt ze taarten en maakt ze granola’s en bakmixen die ze online verkoopt. De liefde voor bakken zit al van jongs af aan in de vingers: “Ik bakte als kind regelmatig met mijn papa, maar dat was allemaal nog heel onschuldig. Mijn passie voor bakken is pas gekomen toen ik in het vijfde middelbaar zat. Toen besefte ik dat ik er echt iets mee wilde doen”, vertelt Kato.

Impulsief idee

Het idee om een koffiebar te openen, is heel impulsief ontstaan. “Oorspronkelijk wilde ik mijn taartenbedrijf verder uitbouwen: ik wilde meer trouwfeesten doen. Daarnaast wou ik mij ook toespitsen naar bedrijven toe want ik maak ook cupcakes met bedrijfslogo’s op. Dit pand stond te koop en het was een grote opportuniteit die ik niet wou laten schieten.”

Ook hoe het interieur er zou uitzien, was allemaal nog heel onzeker: “De dag voor de openingsreceptie had ik veel losse elementen in mijn hoofd, maar een concreet idee had ik niet. Ik heb heel veel inspiratie van Pinterest gehaald, maar ik probeer overal een eigen ‘touch’ aan te geven”, zegt Kato.

Het idee van op 20-jarige leeftijd een zaak te openen, heeft Kato nooit tegengehouden: “Ik wilde gewoon taarten bakken en zelfstandige zijn, hoort daarbij. Mijn ouders hebben mij altijd enorm hard gesteund. In het zesde middelbaar was er enige twijfel, maar ze hebben het idee om verder te studeren, vrij snel losgelaten”, vertelt Kato.

https://www.instagram.com/p/B602wZal3vn/

“Ik geloof dat een plantaardige levensstijl veel gezonder is voor ons lichaam.”

Kato hecht veel belang aan duurzaamheid en plantaardige voeding: “Ik ben zelf exact een jaar vegetarisch en ik probeer zo veel mogelijk veganistisch te eten. Dat zie je ook terug op de menukaart. Heel onze menukaart is vegetarisch. Zelf probeer ik er niet té hard de nadruk op te leggen omdat ik mensen niet wil afschrikken. Ik wil de mensen onbewust bewust maken voor plantaardige voeding. Ik geloof dat een plantaardige levensstijl veel gezonder is voor ons lichaam.” Daarnaast probeert Kato zo veel mogelijk samen te werken met lokale ondernemers: “Dat onderscheidt mij misschien nog het meest van de andere koffiebars. Bijna alles is Mechels.”

Kato is enorm tevreden over de gang van zaken: “Vanaf de middag zit het hier altijd stampvol en dat stopt niet tot sluitingstijd. Ik heb een groot voordeel dat ik anderhalf jaar geleden al gestart ben met de verkoop van mijn taarten. Momenteel lever ik aan zeven horecazaken in Mechelen, dus veel mensen kenden mij al.”

Kato Gâteaux is van dinsdag tot en met zaterdag open van 8.30 tot 16.30 uur. Meer info: www.katogateaux.be.

 

Tekst: Helena Verlinden, foto: Helena Verlinden