09/01/2020

Lunchbar en conceptstore Buur opent op Nieuw Zuid: ‘Gezond en simpel, geen geitenwollensokken-gedoe’

ANTWERPEN – Liefhebbers van lokale producten kunnen terecht bij ‘Buur’, een nieuwe conceptstore en lunchbar op het Nieuw Zuid in Antwerpen. Passie en lokale producten staan centraal, maar er is meer dan dat. ‘We willen een plek zijn waar de buurt kan samenkomen om te praten, te eten en gezellig samen te zijn in een huiselijke setting’, zegt zaakvoerster Fanny Oei.  

Fanny en collega Robert onderstrepen het woord ‘lokaal’. Alle producten worden gemaakt door mensen uit de omgeving. ‘Onze eieren en zuivel komen van een boerderij in Kalmthout en het vlees van een slager in Kalmthout, die trouwens wereldkampioen salami maken is. Ons zuurdesembrood komt uit Nederland. Het bedrijf teelt zijn eigen granen en bakt er verschillende soorten brood van’, legt Fanny uit.

Binnenwaaien bij de buren

Niet alleen de keuken is lokaal, ook in de omgang én in het interieur mikt Buur op het nabije. Het is een plaats waar je zoals bij de buren binnenwaait en gezellig samen koffie drinkt. De zachte pastelkleuren en huiselijke kussens nodigen uit tot urenlang babbelen. ‘We willen graag een buur zijn voor de buurt en onze klanten het idee geven dat ze vlak naast de deur op de koffie komen’, vertelt Robert.

https://www.instagram.com/p/B427BnWBBnz/

Geen geitenwollensokken

Er staat meer dan koffie op de uitgebreide ontbijt- en lunchkaart. Boterhammen van zuurdesembrood met huisgemaakte eiersla en gerookte zalm, gegrilde kip met groenten, brie met peer en walnoten enzovoort. Verder zijn er salades, quiches, soepen, zoete taarten en koekjes, alles vers gebakken in keuken. ‘Het eten moet gezond, simpel en lekker zijn, geen geitenwollensokken-gedoe.’ Wie geen tijd heeft om te lunchen, kan kiezen voor take-away. ‘Klanten bestellen en betalen via het internet en kunnen hun bestelling daarna bij ons uit de koelkast komen halen. Binnenkort werken we samen met restaurant Guzto in Aartselaar en kunnen klanten ook avondeten bestellen’, verklapt Robert.

 

Volle, zomerse borden en feestelijk belegd zuurdesembrood. © Buur

Buur(twinkel)

Bij Buur kan je ook snel basisproducten als eieren, brood, yoghurt, olijfolie enzovoort kopen. Meer nog, ‘Als je op zoek bent naar een origineel cadeau zoals het servies van HK Living, handlotion, ambachtelijke chocoladepasta van Comptoir de Mathilde en handgemaakte vis-etuis van Ikke, kom je bij ons met volle handen buiten’, somt Fanny op.

Nog snel een cadeautje nodig? Duik de kast van Buur in. © Buur

Inspiratiebron Amsterdam

Fanny en Robert speelden al een tijd met het idee een eigen zaak op te starten, maar hadden de juiste locatie nog niet gevonden. Ze deden inspiratie op tijdens een trip naar Amsterdam in de 9 Straatjes. ‘Daar zijn plekken als Buur al jaren populair. Je vindt er een hoop conceptwinkels die meerdere ideeën combineren. We zagen een boekenwinkel waar je kan lunchen, een kapper die ook kleding verkocht enzovoort’ Toen ze op zoek waren naar een appartement, kwamen ze op het Nieuw Zuid terecht. Het lege pand op de begane grond toverden ze om tot Buur.

Buur is elke weekdag geopend van 8u30 tot 18u30 / Ledeganckkaai 11, 2000 Antwerpen.

 

Tekst: Emma De Decker, foto’s: © Buur