10/01/2020

Madame Frou is één van de vele student-zelfstandigen

De Zemstse Sara Van Win (19) is student-zelfstandige. Ze studeert Vroedkunde en beheert haar eigen Instagrampagina Madame Frou. Hierop verkoopt ze zelfgemaakte T-shirts, truien, totebags en meer. Maar Sara is niet de enige student-zelfstandige. De laatste jaren kiezen meer en meer studenten om een eigen bedrijf op te starten.

Sinds 1 januari 2017 kan je als student het statuut van ‘student-zelfstandige’ aanvragen. Daar werd toen al gretig gebruik van gemaakt. Maar de groei van student-zelfstandigen zou in de jaren die volgden niet stoppen. In 2017 waren er maar liefst 3.541 studenten die een eigen onderneming begonnen. Op een jaar tijd steeg dit aantal al flink naar 4.817 studenten in 2018. De cijfers van 2019 zijn nog niet bekend.

Madame Frou
‘De naam Madame Frou komt eigenlijk gewoon van mijn frou’, laat Sara weten. ‘Ik begon drie jaar geleden met de naam The Totebag Club, maar na een tijdje verkocht ik meer dan alleen zakken. Dan paste de naam niet meer in het concept.’ Ze moest een andere naam kiezen om haar statuut van student-zelfstandige aan te kunnen vragen. ‘Ik dacht toen aan de naam Madame Frou en vond meteen dat het wel goed klinkt als merknaam. Dus eigenlijk ben ik nu verplicht om nooit meer mijn frou weg te doen’, vult ze al lachend aan.

Een hobby waarmee je centjes verdient
Sara bekijkt haar onderneming als een hobby waarmee ze centjes verdient. Ze vindt dit zelf een leuke manier van werken, omdat ze het ook gewoon graag doet. ‘Ik zie dit ook niet als mijn werk, maar ik zie het wel zitten om er later mee verder te gaan’, luidt het. Het is zeker niet haar bedoeling om na het studeren er meteen mee te stoppen. Wanneer ze klaar is met studeren zou ze er graag mee verdergaan in bijberoep, afhankelijk van haar toekomst als vroedvrouw. ‘Het valt te zien van wat de toekomst mij brengt. Ik wil er sowieso niet meteen mee stoppen na mijn studies. Wanneer ik opeens een jobaanbieding zou krijgen, ga ik toch eens moeten kijken of de combinatie haalbaar is.’ Wat de toekomst ook brengt, ze is ervan overtuigd dat ze later een zolder ingericht zal hebben waar ze nog steeds haar eigen ding kan doen. ‘Ik doe dit veel te graag om gewoon uit mijn leven te laten verdwijnen.’

Altijd iets nieuws
Het is begonnen met totebags, maar het is niet lang alleen daarbij gebleven. De bal ging snel aan het rollen, waardoor ze nu ook andere dingen verkoopt. Truien, hoodies, T-shirts, totebags, pennenzakken en kleding voor baby’s en kinderen zijn te vinden bij Madame Frou. ‘Je kan alles kopen van kledij dat je kan bedrukken’, vat Sara samen. Het is ook mogelijk om dingen aan te vragen die niet standaard in haar gamma zitten. Het hele concept is om als klant zelf te kunnen doorsturen wat je wilt.

Van Zemst tot in Engeland
Het begon bij vrienden en kennissen, maar intussen krijgt Sara ook bestellingen van onbekenden. ‘Het is supertof wanneer ik een pakketje moet sturen naar Knokke, Gent of Hasselt’, zegt ze met fonkelende ogen. Ze wordt dan ook gelukkig als ze ziet dat ze een pakketje mag versturen naar ergens aan de grens van Nederland of Nederland zelf. ‘Ik heb ooit eens een pakketje mogen versturen naar Engeland. Dat vond ik echt fantastisch. Het maakt me gelukkig om te weten dat er mensen zijn in de wereld, of toch ook in het buitenland, die iets van mij hebben en daar ook blij mee zijn.’ Toen Sara drie jaar geleden begon waren bevond haar cliënteel zich in Zemst en Mechelen. Vooral mensen die haar kenden. De meeste van de mensen die nu bestellingen plaatsen kent ze niet. Dat vindt ze enorm fijn.

Persoonlijke favorieten
Sara is nog altijd fan van de zwarte totebag met de wereldkaart, omdat ze zelf veel reist. ‘Ik vind het leuk om avontuurlijk te zijn, dus ik zou hem ook wel willen dragen. Zelf heb ik hem nog niet, want ik heb er intussen al wel genoeg voor mezelf gemaakt’, vertelt Sara al lachend. De hoodie waar het meisje met de bloemetjes opstaat, staat ook in haar top 3. Dat is ook één van de favorieten van de klanten. Haar laatste favoriet, is de grijze T-shirt met goeiendag op. ‘Dat is ook gewoon mijn woord. Wanneer ik thuis kom, roep ik ook door heel het huis Goeiendag!”, dus dat zou ik ook wel kunnen dragen.’

Tekst: Anouk De Rey, foto’s: Sara Van Win