05/01/2020

Muzieknieuws: volg een concert vanuit je luie zetel met virtual reality

De wereld staat nooit stil en de muziek volgt op de voet. Binnenkort moet je de deur niet meer uit voor een concert, bepaalt je dag hoe muziek zal klinken en ontdek waarom jouw muzieksmaak ruziemaakt met die van je tante.

Concert vanuit je luie zetel
De muziekindustrie vernieuwt constant om mee te zijn met de nieuwste trends. Denk bijvoorbeeld aan de opkomst van het internet en streamingdiensten. Deze vernieuwingen zorgden voor een sterke daling van de fysieke verkoop van muziek en dit al sinds 2001.
Hoe krijg je dan een modern publiek bij jouw muziek? Het VR-concert kan een oplossing bieden voor dit probleem. De drempel om een concert tussen haakjes bij te wonen is een pak lager. Intussen kregen de fans van bijvoorbeeld Imagine Dragons en Billie Eilish al een kans om een concert te volgen vanuit hun luie zetel. Hier in België zond Netsky zijn concert al uit in VR.


Clash van muzieksmaken
Waarom vinden jouw ouders, grootouders, tantes en nonkels de muziek waar jij naar luistert helemaal niets? Dat komt omdat jullie muzieksmaak vaststaat. Je smaak in muziek vormt zich al rond de leeftijd van dertien tot veertien jaar. Tegen de tijd dat je twintig bent, zit je al vast aan een groep en na hun 33ste stoppen de meeste mensen met luisteren naar nieuwe muziek. Dit heeft te maken met het blootstellen aan bepaalde muziek en de gevoelens die eraan vasthangen. Gevoelens zijn intenser in de tienerjaren en die blijf je je herinneren. Daarom blijven we vasthangen aan een muzieksmaak.


Soundscapes op maat
Streamingdiensten bieden graag muziek op maat aan door het vormen van gepersonaliseerde playlists, maar die voldoen toch net niet helemaal aan wat je zoekt. ‘Endel’ wil jou ook persoonlijke muziek aangeven, maar nog meer toegespitst op wat jij wil. Het programma maakt namelijk een uniek lied of soundscape aan de hand van het weer, je hartslag, tijd van de dag en ga zo maar verder. Het doel is het verbeteren van focus en slaap en het tegengaan van stress. Zo maak je je eigen muziek aan de hand van je dag en gevoelens. Het programma kan ingebracht worden in de domotica van je huis.

Tekst: Xanthe Nerinckx, foto: Fauxels (Pexels License)