03/01/2020

Sinéad O’Connor maakt comeback in Het Depot: “Ze haalt nog steeds veel hoge tonen, maar ze doet het als het haar uitkomt”

Sinéad O’Connor treedt zaterdag 11 januari op in Het Depot in Leuven. Voor ons is de Ierse zangeres bijna onbekend, voor onze vorige generatie een popicoon. Na vijf jaar vol mentale kwaaltjes en depressies, staat ze nu eindelijk weer op de planken. ‘Het gaat goed met mij’, zei ze in september in de Ierse Late Late Show. O’Connor staat bekend voor haar herkenbare stem, haar millimeterkapsel en haar provocerende houding tegenover wat een bekende popzangeres zou moeten zijn.

In 1990 brengt Sinéad O’Connor haar grootste hit tot leven. Het nummer nothing compares 2 U dat op het album ‘I Do Not Want What I Haven’t Got’ staat. Daarmee vestigde ze zich direct tussen de grote artiesten uit die tijd. ‘Nerds zullen zeggen dat het nummer van Prince is, maar zij heeft dat gemaakt tot haar eigen nummer’, zegt Jonas Boel, muziekjournalist van Knack Focus. Nothing compares 2 U staat jaarlijks nog steeds in alle grote hitlijsten en was in 1990 de meest verkochte single van Nederland.

Schenenschopper

‘O’Connor is zeer confronterend door de stellingen die ze altijd inneemt en ook meestal letterlijk uitvoert. Waardoor ze bij mij en bij een groot deel van de wereld een extra streepje voor heeft,’ zegt Boels, ‘O’Connor brak in haar tijd met het heersende idee over wat een popzangeres zou moeten zijn, want dat was ze op een bepaalde moment wel. Het was heel dapper wat ze deed.’ O’Connor heeft zich tegen veel dingen uitgelaten in haar carrière, al in het begin van haar carrière profileerde ze zich als anti-U2 en pro-IRA, wat in die tijd voor de nodige commotie zorgde. In 1992 zal ze Amerika op zijn kop zetten door in de televisieshow ‘Saturday Night Live’ een foto van de Paus te verscheuren. In haar ogen ‘de echte vijand’. 

 

Iets dichter bij ons ligt het akkefietje tussen O’Connor en Miley Cyrus uit 2013. Toen schreef O’Connor een open brief aan de Amerikaanse Cyrus waarin ze haar bekritiseerde na haar videoclip van het nummer Wrecking ball. O’Connor vond dat Cyrus meer moest nadenken hoe ze zichzelf in de markt wil brengen en wat voor artiest ze wil zijn. ‘ Een artieste als Cyrus was daar natuurlijk niet mee gediend, maar ze liet wel duidelijk weten dat ze heel veel respect had voor iemand als Sinéad O’Connor en dat zullen ook veel ander zangeressen moeten toegeven,’ aldus Boels. 

Geloof jij het nog?

O’Connor wordt vaak kritisch bekeken door gelovigen. Dit komt omdat de Ierse al verschillende geloofsovertuigingen heeft aangenomen en zich daar uitdrukkelijk voor uitte. Eind jaren 90 was ze priester binnen de orthodoxe kerk, later liet ze zich omdopen naar Magda Davitt om zich bij het katholieke geloof aan te sluiten. Maar sinds 2019 heet ze Shuhada Sadaqat en is ze moslima. Volgens critici een overlevingsmanoeuvre of een manier om haar identiteit terug te vinden, volgens haar zit het helemaal anders: ‘Ik was vroeger christelijk en ben veranderd naar de Islam, dat is maar één verandering. Ik ben geboren als moslima, maar dat wist ik toen nog niet.’ 

 

Back where you belong

In 2007 bracht O’Connor het nummer Back where you belong uit, in 2020 hoopt ze te staan waar ze zoveel jaar geleden stond. O’Connor maakte in september 2019 haar officiële comeback in de Ierse talkshow: ‘Late Late Show’. Dit deed ze door te vertellen over de mentale struggles die ze moest doorstaan en door een emotionele liveversie te spelen van haar grootste hit Nothing compares 2 U. Daarna wordt bekend dat ze op tour gaat. In België zal ze Het Depot opvullen.

Is Het Depot wel een plek voor een muziekicoon als Sinéad O’Connor?  Volgens Jonas Boels wel: ‘Je kan haar beschouwen als een cultfiguur en dan past ze wel in Het Depot. Het zou voor haar ook kunnen dat er in die zaal nog andere promotoren zitten en staat ze het jaar erna misschien op Gent Jazz als alles meevalt.’      

Geniet nog even van haar emotionele comeback. 

Het evenement vindt zaterdag 11 januari plaats in het depot in Leuven. https://www.hetdepot.be/concerten/sin%C3%A9ad-oconnor 

Tekst: Jules De Bruycker, Foto: Bryan Ledgard [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]