08/01/2020

Strijd tegen streaming, waar het meeste geld zit: ‘Billie Eilish verdient veel meer met fysieke verkoop dan streams’

Er is geen twijfel mogelijk dat streamingdiensten in opmars zijn en dat is geen meevaller voor de verkoop van fysieke albums op cd of vinyl. De vraag is alleen, hoeveel verdienen artiesten nu aan streaming?

Sinds de ontwikkeling van de cd gebeurt er enorm veel in de muziekwereld en dat allemaal aan hoge snelheid. Er zit ongeveer een 90 jaar tussen de eerste en de nieuwste dragers van muziek. Van vinyl tot streaming. De tijd tussen het uitbrengen van vinyl tot cd’s is ongeveer 50 jaar, met daartussen nog cassettes, terwijl er van cd tot streaming maar een kleine 40 jaar tussen zit.

Opmars van de downloadbare muziek

In het begin van de jaren 2000 stelde experts een doembeeld op voor fysieke muziek. Fysieke dragers zouden volgens hen helemaal verdwijnen in een zwart gat en nooit meer gezien worden. Bij het opkomen van legale en illegale muziek was dat helaas ook het geval. De verkoop van vinyl en cassettes kelderde. Die laatste is ook nog steeds buiten beeld. Cd’s bleven er nog wel, al is daar nog steeds een dalende trend te zien.

Vinyl daarentegen is weer terug van bijna weggeweest. De heropleving waar mensen over spreken bestaat wel degelijk. In 2019 was vinyl de enige drager met een stijgende verkoop. Rudi Claes van platenwinkel Bilbo in Leuven ziet ook hun verkoop van aantal Lp’s stijgen. ‘Daar is het toppunt nog niet van bereikt’, verklaarde de verkoper.

Hoeveel verdient Billie Eilish?

Als je weet dat één enkele stream van een nummer tussen de 0.0006 en 0.0084 euro opbrengt, kan je wel ongeveer gaan kijken wat Billie Eilish verdient. Als je honderd streams en honderd albums naast elkaar zet, is het bedrag dat je verdient op een stream verwaarloosbaar. Met 0,0048 als gemiddelde, zal Eilish op honderd streams 48 cent verdienen. Per honderd albums (When We All Fall Asleep, Where Do We Go?, 14.99 op Bol.com) verdient de jonge zangeres (en haar label) 1499 euro. Eén album brengt ongeveer driehonderd keer meer op dan één stream.

Exit illegaal downloaden

Zijn streamingdiensten dan de boeman van de muziekindustrie? Eigenlijk niet. Ondanks de slechte reputatie als het over geld gaat, werkt streaming stilletjes ook een ander probleem de wereld uit. Illegaal downloaden. Deze vorm piraterij is in de muziekwereld heel wat verminderd sinds de komst van streaming. Muziek is een heel pak toegankelijker geworden als het over geld gaat, want waar je vroeger op pakweg iTunes één euro uitgaf voor een nummer, luister je nu voor vijftien euro met de hele familie naar Spotify. Illegaal downloaden is dus fel verminderd, maar blijft bestaan in kleinere mate. Daar mogen de streamingdiensten hun eer dan opstrijken.

In de muziekwinkel

Wil dit dan zeggen dat alle platenwinkels ten onder gaan aan de druk van streamingdiensten en grote ketens? Volgens Rudi Claes van platenwinkel Bilbo in Leuven alvast niet. Hij zet in zijn winkel in op een goede klantenservice en albumvoorstellen in de winkel zelf. Met de groepen die langskomen wil de handelaar graag potentiële kopers aantrekken. Daarnaast is het ook een kwestie van je eigen ding doen volgens Rudi: ‘Het is niet omdat McDonalds een actie doet, dat de Quick dat ook moet doen, hé!’

Wil je graag weten hoe het vandaag in de muziekwinkels zit? Luister dan hieronder naar hoe Rudi zijn winkel draaiende houdt!

Tekst, audio en foto: © Xanthe Nerinckx