05/01/2020

Studenten verdikken tijdens universitaire studies, werkende vrouwen leven langer dan huismoeders en zonder je partner slapen is gezonder

Het zijn slechts enkele beweringen die in de maand december op het internet verschenen. Stellingen als deze spreken ons allemaal wel eens aan. Maar weten we ook dat deze berichten met een korreltje zout genomen moeten worden? De Leuvense organisatie Gezondheid en Wetenschap wil dit verduidelijken door meer achtergrondinformatie te geven bij stellingen als deze. Nu ze naast een website ook een podcast aanbieden, proberen ze een groter publiek te bereiken.

De feestdagen zijn achter de rug en we kunnen beginnen met het waarmaken van onze nieuwe voornemens voor 2020. Een voornemen dat regelmatig terugkomt, is die van een gezonder leven leiden. Nieuws als ‘studenten verdikken tijdens universitaire studies’ spreekt dus aan en wordt online via verschillende mediakanalen verspreid. Maar die artikels over gezondheid geven niet altijd het hele plaatje weer. Journalisten van online media vergroten het nieuws en geven weinig of geen uitleg over het wetenschappelijk onderzoek dat hierbij hoort. Daar wil de organisatie Gezondheid en Wetenschap verandering in brengen.

De website van Gezondheid en Wetenschap brengt populair gezondheidsnieuws onder de loep. Welk onderzoek werd gevoerd, op welke manier werd dit onderzocht en wat zijn de zwaktes van dat onderzoek. Met een kritische blik verdiepen ze zich in een onderzoek en vormen ze een conclusie. Op die manier wordt bijvoorbeeld al snel duidelijk dat studenten niet verdikken door de opleiding die ze volgen.

Evidence-Based Medicine

Gezondheid en Wetenschap werd in 2013 opgericht in opdracht van Cebam, het Centrum voor Evidence-Based Medicine. Evidence-Based Medicine (EBM) focust op wetenschappelijk bewijs om conclusies te trekken over geneeskunde. Cebam moedigt artsen en zorgverleners aan om ook op die manier, door middel van wetenschappelijk bewijs, te werk te gaan. Door een website als Gezondheid en Wetenschap proberen ze de EBM-methode naar een breder publiek te krijgen. Ze benadrukken het belang van wetenschappelijk bewijs door op een toegankelijke manier meer informatie te geven bij gezondheidsnieuws dat in de media verschijnt.

 Belang

Dat steeds meer mensen het internet gebruiken om gezondheidsnieuws op te zoeken, is niets nieuws. Door de grote hoeveelheid informatie online is het soms moeilijk om de juiste adviezen te vinden. Daarbij worden ook vaak foute berichten over gezondheid verspreid, waardoor het onderscheid tussen juiste en onjuiste informatie nog moeilijker wordt. Wanneer een artikel over gezondheidsnieuws op de website van een krant verschijnt, nemen we vaak aan dat dit juist is. Maar ook deze artikels lijken niet altijd betrouwbaar te zijn. Ze geven niet altijd de nodige nuancering en vergeten af en toe kritisch te zijn. Net daarom is het belangrijk een platform te hebben waar mensen naartoe kunnen om betrouwbare informatie te verkrijgen. Gezondheid en Wetenschap is een van de weinige initiatieven die zo een platform aanbieden.

Op 27 december verscheen een eerste aflevering van hun podcast. In deze eerste aflevering blikken verschillende redacteurs van Gezondheid en Wetenschap terug op het voorbije jaar en bespreken ze de meest opvallende berichten over gezondheid. Ze vertellen waarom een stelling niet klopt en op welke manier je wel over gezondheidsnieuws mag schrijven. Zo mag een journalist bijvoorbeeld niet zomaar een andere verwoording gebruiken voor een wetenschappelijke term. De liefhebbers van wetenschap, de nieuwsgierige journalisten of andere geïnteresseerden kunnen de eerste aflevering van de podcast hier beluisteren.

 

Tekst: Lisa Pauwels, foto: pexels.com