09/01/2020

TABOOB: ‘Toen Instagram ons blokkeerde was ons experiment geslaagd.’

Wanneer ziet Instagram een naakte vrouwelijke borst niet als iets seksueels en pornografisch? Dat is het experiment TABOOB van de Belgische fotografe Noortje Palmers en grafisch vormgever Jasper Declercq. Hun Instagrampagina heeft zo’n succes dat het een staartje kreeg. Momenteel kan je in de C-mine in Genk de 75 foto’s bekijken waarvan vijftien het strenge algoritme van Instagram niet overleefden.

Noortje en Jasper postten 75 foto’s op hun Instagrampagina @taboob_official. Na 22.000 volgers haalde Instagram het account offline. Een nieuwe poging met het tweede account @taboobofficial volgde. Uiteindelijk verwijderde Instagram vijftien foto’s.

Van B tot E
Noortje en Jasper hielden eerst een brainstorm-meeting. Ze bedachten allerlei manieren om de tepel te kunnen vervormen en te camoufleren om zo het algoritme van Instagram te kunnen omzeilen. Vervolgens trokken ze naar de supermarkten om nog meer inspiratie op te doen. ‘Van het moment dat je met dat idee in je hoofd zit, geloof me, de volgende keer als jij naar de Delhaize gaat, ga je ook vanalles tegenkomen dat je op een borst zou willen leggen en smeren’, beweert Noortje. In totaal fotografeerde Noortje negen modellen. Ze variëren tussen 20 en 70 jaar, van een kleine B-cup tot E en verschillende huidskleuren.

Het algoritme slaat nergens op
In de expo kan je zelf testen of je weet wat het algoritme zal verwijderen. Je krijgt vijftien rode stickers om bij de beelden te plakken waarvan jij denkt dat ze geblokkeerd zijn. Je gaat merken dat de eerste acht foto’s eerder makkelijk te selecteren zijn maar daarna is het moeilijk om met zekerheid te zeggen dat de foto geblokkeerd is. ‘Instagram is super onvoorspelbaar. Zo is er een foto waarvan ik de tepel blauw heb gefotoshopt en dezelfde foto waarbij ik de borst blauw heb gemaakt maar de tepel dan weer niet. Er is er maar een van de twee geblokkeerd. Dus dat slaat nergens op,’ zegt Noortje.

Ondertussen staat het eerste account @taboob_official terug online. ‘Ik weet nog steeds niet hoe dat gelukt is. Wij zijn een week geblokkeerd geweest en ook onze persoonlijke accounts waren aangetast. Toen Instagram ons blokkeerde was ons experiment geslaagd. Voor ons was dat een deel van de mop dat Instagram ons na 48 uur blokkeerde.’

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

#taboob nr 8

Een bericht gedeeld door Taboob (@taboob_official) op

Donkere borst overleeft
Wat opvalt is dat van de vijftien geblokkeerde beelden geen enkele een donkere borst is. ‘We denken dat dat te maken heeft met beeldvorming van het contrast tussen de tepel en de huid of dat het algoritme gemaakt is door blanke mensen in Amerika. Maar dat weten we niet zeker, we weten niets zeker met Instagram.’

Op de website kan je bekijken welke taboobs het niet haalden en kan je een gedrukt exemplaar kopen voor 50 euro, die opbrengst gaat naar Think-Pink. De expo TABOOB loopt nog tot 2 februari 2020 in de C-mine in Genk.

Tekst en foto’s: © Marlies Machielsen