12/01/2020

Tom Helsen over Janne Blommaert: ‘Echter dan Janne kan je niet hebben!’

Janne Blommaert ken je misschien van Tom Helsen zijn laatste hit ‘IF’. Zij won een wedstijd die Tom organiseerde op Twitter om nieuw talent uit de grond te stampen. ‘De authenticiteit van Janne is één van de redenen dat ik met haar wou samenwerken’.

Het begon allemaal in het voorjaar toen hij een tweet de wereld instuurde. Tom zocht een zangeres waarmee hij een duet mee kon opnemen. De kandidaten konden gewoon een mailtje sturen met daarin een demo. Looks en leeftijd speelden hier geen rol, zo wou Tom zich écht focussen op de stem en de muziek.

Een serieuze zoektocht

Uit de 1.200 inzendingen werd Janne uitgekozen. ‘Ik heb een weekend lang van ’s morgens vroeg tot ‘s avonds laat gewerkt en al die inzendingen één per één beluisterd. Je zou verschieten hoeveel verborgen zangtalenten in ons land rondlopen zonder dat we het beseffen. Makkelijk was het niet, maar ik heb uiteindelijk voor Janne gekozen omdat het hese in haar stem me ongelofelijk aantrok’, vertelt Tom. ‘Ik had ook het geluk dat onze zangstemmen met elkaar blendde. Zoiets kan je niet op voorhand horen of aanvoelen. Daarbij is ze ook heel authentiek en daar hecht ik veel belang aan. Alles wat erbij komt, zoals looks, is voor mij dikke bullshit.’

De samenwerking

Janne kreeg een telefoontje van Tom met het nieuws dat ze gewonnen heeft. ‘Ik heb me aan de lijn moeten inhouden, want eens ik heb opgehangen begon ik meteen te roepen en te springen’, zegt Janne. ‘Het is echt zalig om samen met Tom te werken, maar die haalt ook wel wat streken uit. Toen we bij MNM waren had ik een noot vals gezongen en Tom vond het een hilarisch idee om juist die noot in een loop te zetten. Uiteindelijk heeft hij dat toch niet gedaan en gelukkig ook!’

 

We moeten in de nabije toekomst geen nieuwe samenwerking verwachten tussen de twee zangers. ’Als we nog een samenwerking doen dan zou het juist alles ontkrachten. Voor Janne was dit een springplank. Ik ken veel zangers, maar ik heb nog nooit iemand als haar gezien of gehoord. Zelfs haar moeder zei dat ze mij niet nodig heeft een daar heeft ze wel gelijk in.’

Wat nu met Janne?

Janne studeert nog aan het conservatorium van Gent, maar dat houdt haar niet tegen om tussendoor nog op te treden in deze streek. Zo treedt ze op 23 januari 2020 op in het Harlebeekse CC het SPOOR voor het nieuwjaarsconcert. That’s the place to be als je haar wilt bewonderen. Voor degenen die er niet bij kunnen zijn, bestaat Youtube nog!

 

Tekst: Youcef Kerboua, foto: Youtube (Tom Helsen & Janne Blommaert – IF)