12/01/2020

Wat waren de food trends van 2019?

Een nieuw jaar, nieuwe gewoontes, nieuwe avonturen, nieuwe mensen en nieuwe trends. Veel om naar uit te kijken! Maar eerst eens terugblikken op 2019. Wat waren dit jaar de trends, of specifieker, de food trends?

Plasticvrij

In 2019 zijn we allemaal wel wat milieubewuster geworden omdat we merken dat de tijd dringt. De beelden van de vervuiling in de oceaan en op het land hebben onze ogen toch wat opengetrokken. Een aantal bedrijven, zoals Ben & Jerry’s, hebben hieraan gewerkt en zijn minder plastic gaan gebruiken. Hetzelfde geldt voor de consumenten. Veel mensen zijn veel bewuster beginnen omgaan met hun vervuiling en gebruik van plastic.

No alcohol

Een Tournée Minerale en mocktails. Alcoholvrije drankjes of toch alcohol met een lager percentage zijn zeker een trend geworden in 2019. Dit komt doordat we ons bewuster worden van wat alcohol met je lichaam doet. En natuurlijk ook omdat mocktails even lekker kunnen zijn als cocktails!

Vegan

Meer en meer restaurants en eetplaatsen zijn vegan opties gaan aanbieden. Zo heeft bijvoorbeeld McDonalds zijn veggie menu uitgebreid met onder anderen Veggie Nuggets en een McVeggie. Hoe meer opties hoe beter! Op deze manier is veganisme ook toegankelijker geworden. Niet enkel eetplaatsen hebben meer aanbod gegeven in 2019 maar ook in de winkel kan je meer vegan producten vinden.

Groenten bereid als vlees

Een groenteburger was al bekend maar er komt steeds meer en meer variatie in de gerechten die bereid worden met groenten. Zo heb je shoarma gemaakt van flinterdunne plakjes knolselderij. Het recept werd “shoarma van de toekomst” genoemd. Of aubergine die als schnitzel wordt geserveerd of bloemkoolroosjes die op dezelfde manier als chicken wings worden klaargemaakt. Er zijn zoveel meer nieuwe mogelijkheden bijgekomen.

Plantaardige melk

De keuze in melk is vele uitgebreider geworden. In plaats van enkel ‘normale’ melk en sojamelk heb je nu ook havermelk, amandelmelk, rijstmelk en cashewmelk. Ook weer iets wat beter is voor het milieu én het geeft melk nog een extra lekker smaakje!  Je kan al deze soorten melk in zo goed als alle supermarkten vinden.

In het algemeen kunnen we dus stellen dat de meeste trends, trends zijn die goed zijn voor de planeet. Het zijn milieubewustere manieren om eten en drinken consumeren en dat kunnen we enkel aanmoedigen. Of er nog meer evolutie komt in 2020? Dat zullen we nog even moeten afwachten!

Tekst: Sennah Van Camp, foto’s: Pexels: uitgelichte foto, foto plastiek, foto drankjes, foto melk