02/01/2020

Winnaars belangrijkste Belgische designwedstrijd ‘Henry van de Velde Gold Awards’ bekend op 22 januari

Op 22 januari 2020 maakt Flanders DC de 12 winnaars van de Henry van de Velde Gold Awards bekend in het BOZAR in Brussel. De Awards zijn een van de belangrijkste designprijzen van ons land. Zowel nationale als internationale designers, bedrijven en organisaties konden zich hiervoor inschrijven. ‘Deze Awards geven geloofwaardigheid aan je product’, vertelt Marie Van den Broeck, winnaar van vorig jaar.

De Henry van de Velde Awards zijn een fenomeen in de Belgische designwereld. Eind vorig jaar werden al 21 winnaars verkozen door een jury van experten uit de 304 inzendingen. Maar op 22 januari komen we te weten wie winnaar is in zijn categorie. 7 van de 21 winnaars krijgen een Henry van de Velde Gold Award in de categorieën Business Innovation, Collaborative, Consumer, Design-led Crafts Award by Bokrijk, Digital Products, Graphic & Communication en Habitat. Deze worden aangevuld met 5 andere Gold Awards in de categorieën Lifetime Achievement, Company, Ecodesign Award by OVAM, Young Talent en de Public Gold Award. De Public Gold Award zal niet uitgereikt worden door de jury, maar is verkozen door het publiek. Tot 19 december kon je namelijk stemmen op jouw favoriet via de website.

Oscar voor design
Een Henry van de Velde Award winnen is voor veel deelnemers een hoogtepunt in hun carrière en een opstapje naar de toekomst. Marie Van den Broeck (26) won vorig jaar met haar uitvinding ‘MySleeve’ de Award in de categorie Health&Care. Haar ontwerp is een oplossing voor mensen die met krukken lopen en pijnlijke handen krijgen van de handvatten. MySleeve is een siliconen hoesje dat je over de handvatten van de kruk rolt. Er zit ook een magneetje in. Als je de kruk laat vallen, kan je die met de andere oprapen. ‘De Henry van de Velde Awards zijn een beetje de Belgische Oscars voor design. Het heeft MySleeve op de kaart gezet in de designwereld’, vertelt Marie. ‘Het geeft meteen ook geloofwaardigheid aan je product.’

‘De Awards richten zich op het verbeteren van maatschappelijke en economische situaties’

Voor Marie zette de Award heel wat in gang: ‘Ik werd internationaal gespot op de prestigieuze Beazley Awards in Londen waar de MySleeve de publieksprijs won. Ondertussen lopen heel wat bestellingen binnen uit Ierland en de UK.’

 

Icoon en apostel

Sinds 1994 zijn de Henry van de Velde Awards niet meer weg te denken uit de Belgische designwereld. De wedstrijd werd vernoemd naar de grote Antwerpse kunstschilder, ontwerper en architect Henry van de Velde uit het begin van de 20e eeuw. Zijn bijnaam ‘apostel van het functionalisme’ zet meteen de toon voor de wedstrijd zoals we die nu kennen.

De Awards richten zich vooral op het verbeteren van maatschappelijke en economische situaties. Elk jaar worden de categorieën herbekeken zodat ze actueel en verfrissend blijven. Iedereen met een goed project kan zich inschrijven en ook volgend jaar kan je zelf weer stemmen op je favoriet voor de Public Gold Award.

De Henry van de Velde Gold Awards worden uitgereikt op 22 januari in het Bozar in Brussel. Tickets zijn nog steeds verkrijgbaar op de website van Flanders DC. Benieuwd naar de 21 winnaars? Leer ze kennen op de website van Henry van de Velde Awards.

Tekst en foto: ©Jorien Deridder