10/01/2020,

Zet Harry Styles, met zijn nieuwe album Fine Line, de eerste stappen richting het statuut van popicoon?

Er is een lange lijst aan artiesten die Californië kozen als het beloofde land op zoek naar hun muzikale successen. Met de release van ‘Fine Line’ kan je, de in Engeland geboren, Harry Styles zeker aan die lijst toevoegen. Ze behoren tot een groep muzikanten die hun inspiratie putten uit het idyllische weer, de zonneschijn en het talent dat zo talrijk aanwezig is in Californië. Voor een deel opgenomen in Rick Rubin’s Shangri-La studio, en met snaararrangementen op verschillende nummers van de bekende David Campbell, straalt ‘Fine Line’ een rust uit die we niet eerder zagen op het naar zichzelf vernoemde debuutalbum. Het idee van dagdromen in de Golden State komt op het openingsnummer meteen aan bod met het gepast getitelde ‘Golden’. Een halfuurtje verder op het album is er weer een plaats voor de LA-funk waar je aan denkt als je voor de eerste keer Los Angeles bezoekt op het nummer ‘Sunflower, Vol. 6’.

Eerlijkheid

Het album is zonder twijfel ‘as honest as they get’ zoals het voormalige lid van One Direction het zelf omschreef. ‘Fine Line’ zit vol met break-upmateriaal, bewijs hiervan is het lied ‘Cherry’. De gitaarballad eindigt met een voicemail die werd ingesproken door Styles’ voormalige vriendin en Victoria Secret model Camille Rowe.

Vertaald van het Frans naar het Nederlands is haar zachte spreekstem te horen die zegt: “Hallo! Slaap je? Oh, het spijt me. Nou, nee — Nee, het is niet belangrijk. Wel — We gingen naar het strand en nu zijn we — Perfect! Harry.”

Na ‘Cherry’ komt ‘Falling’, misschien wel nòg beter en nòg eerlijker. In het nummer reflecteert Styles op de persoon die hij is geworden en vooral op de persoon die hij absoluut niet wil worden. Het verliezen van van Camille Rowe speelt een belangrijke rol binnen deze zelfreflectie.

Muziekjournalist Robbe Rooms van Dansende Beren krijgt vleugjes van een ander icoon mee, David Bowie. “Bowie is trouwens niet het enige icoon aan wie we moeten denken tijdens het beluisteren van Fine Line. Paul McCartney en zijn boyband komen zo nu en dan voor ogen. Onder andere tijdens opener “Golden” dachten we dan weer aan Fleetwood Mac: warme backingvocals en verschillende vrolijke gitaren”, verduidelijkt hij.

Dit album biedt meer dan genoeg gevoel en denkvoer om een hedendaagse klassieker te worden. Er is een ‘Fine Line’ tussen gewone popmuziek en goede popmuziek die interessant is om naar te luisteren. Met deze release belandt Harry Styles zeker in de laatste categorie.”

Harry Styles zal optreden in het sportpaleis op maandag 25 mei 2020 met King Princess als voorprogramma.

 

Tekst: Senne Konings

Foto: © YouTube

Video:  © YouTube