28/03/2020

22 jaar en in risicogroep corona

Borre (22) lijdt aan MS. Hij valt daardoor – in tegenstelling tot de meeste jonge twintigers binnen de risicogroep voor het coronavirus. 

Borre kreeg in juni 2018 de diagnose Multiple sclerose (MS), een chronische ziekte van het centrale zenuwstelsel. Dat is nog niet zo lang geleden, wat er voor zorgt dat hij nog niet te veel last ondervindt van de ziekte. Genoeg rust en een gezonde levensstijl aannemen is erg belangrijk. Zo gaat hij nooit twee of drie nachten na elkaar uit en probeert hij iedere nacht zeker 8 uur te slapen, veel te bewegen en gezond te eten. Borre moet wel dagelijks zware medicatie innemen om de symptomen tegen te gaan. MS is een ziekte waarbij het eigen immuunsysteem de beschermende laag rondom de zenuwen gaat afbreken. Hierdoor krijg je ontstekingen aan de zenuwen. MS komt dus met opstoten.

 

Genen spelen een rol

De ziekte werd vroeg vastgesteld bij Borre. Hij begon plots slechter te zien door zijn linkeroog. Het was nog moeilijk uit te leggen aan de artsen wat precies het probleem was, maar lezen ging minder goed en ook kleuren zag hij slechter. Toen de oogarts niks kon vinden werd er een afspraak gemaakt om een hersenscan te laten maken. Op de hersenscan was er een ontsteking te zien in zijn oogzenuw. Op dat moment werd er al snel een link gelegd met MS, omdat Borres vader ook een MS-patiënt is. Toch wordt MS niet strikt overgeërfd van ouder op kind.

Naast oogproblemen hebben MS-patiënten vaak last van gevoelsproblemen in de armen en/of benen, vermoeidheid en spierzwakte.

Omgevingsfactoren
MS komt minder voor landen met een milder klimaat. Vitamine D speelt een belangrijke rol in de preventie tegen MS, hoe meer zonlicht en vitamine D, hoe minder groot je kans op MS. We zien ook meer patiënten in Noord-Europa, dan in Zuid-Europa. Maar toch zullen artsen aan MS-patiënten afraden om naar hele warme landen te reizen, de hitte kan namelijk ontstekingen aan de zenuwen stimuleren en het kan de symptomen verergeren. Het is dus geen slim idee om uren in een temperatuur boven de 25 graden te lopen als je aan MS lijdt.

Toekomstvooruitzichten

Borre kijkt positief naar de toekomst, de ziekte spoort hem aan om gezonder te leven en het houdt hem niet tegen om nog steeds dingen te doen en ondernemen. Zo is hij vorig jaar nog op Erasmus geweest in Noorwegen en heeft hij niet het gevoel dat de ziekte hem tegenhoudt. De artsen zijn ook positief over zijn gezondheid.

 

Tekst en interview: Mila Noor De Baere
Foto: © Borre