Syrische vluchtelingen naaien en borduren kledij in vluchtelingenkamp Shatila. © Mashid Mohadjerin
12/03/2020

Antwerpse expo ‘Textiel in Verzet’ toont verhalen over conflict en migratie

Tentoonstelling Textiel in Verzet van MO*-journaliste Samira Bendadi en fotografe Mashid Mohadjerin verhuist binnenkort van Kortrijk naar Antwerpen. Daarom opent Kunsthal Extra City tussen 21 maart en 19 april zijn deuren om de bezoeker mee te nemen in de wereldwijde verhalen die schuilgaan achter het maken van textiel.

Samira en Mashid willen aantonen dat ‘een stuk stof’ vaak meer is dan slechts een economisch product. Via visuele en schriftelijke verhalen benaderen ze textiel vanuit verschillende perspectieven van over de hele wereld. Zo bezochten ze het textielatelier van een Syrische vluchteling in Beiroet en gingen ze op zoek naar hoe bepaalde kledij de Afrikaanse identiteit bepaalt. Ontroerende getuigenissen vormen de basis van deze tentoonstelling en tonen hoe textiel mensen bij elkaar brengt.

Intense thema’s zoals conflict en verzet komen aan bod, maar ook verhalen rond hoop, geluk en schoonheid krijgen een waardige plaats in het project. ‘Textiel verbindt heden met verleden, maar het werpt ook een hoopvolle blik naar de toekomst toe’, zei Samira in een eerder interview met MO*-magazine. ‘Het heeft een helend element, waarrond mensen samenkomen.’ Samira en Mashid brachten bovendien hun werk samen in hun nieuw boek Textile as Resistance.

Textiel in Verzet, 21 mrt t.e.m 19 apr
Kunsthal Extra City, Eikelstraat 29, 2600 Antwerpen do-za 13-18 u. – zo 11-18 u. – 3 euro studententarief, 5 euro standaardtarief
+32 (0)3 677 1655 – www.extracitykunsthal.org

Update: vanwege het coronavirus is de tentoonstelling voorlopig uitgesteld.

Tekst: Hanne De Vleeschouwer, foto: © Mashid Mohadjerin