22/03/2020

Britse stad Yorkshire wordt een kunstbestemming met radicaal, feministisch werk

In een nieuwe openluchttentoonstelling van het beroemde Sculpture Park in de Britse stad Yorkshire staat vrouwelijke kunst dit jaar centraal. Professor Griselda Pollock heeft geholpen de regio om te vormen tot een centrum voor studie en beoefening van vrouwelijke kunst. Ze wil als kunsthistoricus taboes de wereld uithelpen en de verdwijning van vrouwen tegengaan. 

Griselda Pollock, professor van de Universiteit Leeds, heeft een sterke reputatie opgebouwd in de hele wereld en 22 boeken op haar naam staan. Ze heeft zojuist de 2020 Holberg-prijs voor kunst en geesteswetenschappen gewonnen, ter waarde van £ 500.000. De commissie Holberg beschreef haar als ‘de belangrijkste feministische kunsthistoricus die vandaag de dag werkt’. De afgelopen vier decennia is ze een belangrijk voorbeeld in de feministische kunst van het Verenigd Koninkrijk.

'In de 20ste eeuw wist iedereen van vrouwelijke kunstenaars, maar uiteindelijk verdwenen ze'

Pollock wil met deze prijs haar werk voortzetten en nalatenschap verzekeren. Dit is het laatste jaar in haar huidige functie, hoewel ze als hoogleraar verbonden blijft aan de Universiteit Leeds. ‘Aan het begin van de 20ste eeuw wist iedereen van vrouwelijke kunstenaars, maar uiteindelijk verdwenen ze’, zegt ze in een interview met The Guardian, ‘de vraag is waarom?’ Het aanpakken van de verdwijning van vrouwen in de geschiedenis stond centraal in het academische leven van Pollock.

Kunst
Kunstwerk van Joana Vasconcelos – Flickr (CC BY-SA 2.0)

De bezoekers kunnen meer dan vijfentwintig werken van de Portugese kunstenares Joana Vasconcelos bezichtigen. Ze werkt met stoffen en alledaagse voorwerpen. Ook staat Vasconcelos bekend voor handwerk en haakwerk. Haar grootste Britse tentoonstelling, Beyond, is dit voorjaar geopend in het Yorkshire Sculpture Park. De werken van de Portugese kunstenares zijn zorgvuldig geselecteerd en passen bij het betoverende 18e eeuwse landschap. 

Joana Vasconcelos – Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Yorkshire Sculpture Park trekt jaarlijks een half miljoen bezoekers. Het heeft zijn programma voor 2020 aangekondigd met een door vrouwen gedomineerde lijst. Waaronder ook authentieke tekeningen van kunstschilder en beeldhouwster Niki de Saint Phalle. Het is een unieke ervaring als je in de buurt van Yorkshire bent. Hedendaagse kunst met een boodschap. 

Tekst: Shellsea Bosmans, foto’s: Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0), Flickr (CC BY-SA 2.0), Wikimedia Commons (CC BY 3.0)