25/03/2020

Documentairefestival Docville 2020 gedeeltelijk online

Het internationale documentairefestival Docville zou plaatsvinden van 25 maart tot 4 april in Leuven. Door het coronavirus is het uitgesteld naar september, maar er is wél een beperkt online programma als creatieve oplossing.

Docville is een nationaal en internationaal festival gefocust op de documentaire film. Zoals zij zelf zeggen: ‘Films die niet alleen het hoofd maar ook het hart aanspreken, gemaakt door cineasten met persoonlijkheid en visie.’

‘We gaan proberen in zijn volledigheid en in de mate van het mogelijke te copy-pasten naar eind september.’

Het festival zou plaatsvinden van 25 maart tot 4 april in Leuven. Door het coronavirus kan dat niet meer doorgaan en vindt het festival gedeeltelijk online plaats van 25 maart tot 2 april. Frank Moens, programmator en festivaldirecteur van Docville, heeft rond de tafel gezeten en een oplossing gevonden.

Traditioneel staat de filmsector nogal huiverig tegenover online publiceren. In deze branche zijn er veel slechte ervaringen met piraterij, dat is de reden waarom regisseurs niet stonden te springen om hun documentaire online te gooien.

Er zijn ook nog andere redenen waarom een aantal regisseurs het niet zagen zitten aan een online festival deel te nemen. Ze waren bang om kansen te verliezen.

Vele andere regisseurs hebben proactief meegedacht en vonden het heel belangrijk dat hun documentaire toch gezien werd, omdat er waarschijnlijk geen festivals meer zijn tot aan de zomer.

Online verschijnt er een mix van films over het thema van Docville en het thema economie. De regisseurs hebben een videoboodschap ingesproken die mensen voor of na de documentaire kunnen bekijken als teaser. Annapolis, Giant City gaat in wereldpremière op 25 maart. De documentaire portretteert de bewoners en hun stadswijk. Het is een film waarin architectuur centraal staat en deze verbindt met de mensen in de stad.

‘Op Dalton.be kan je een documentaire bekijken voor vier of zes euro.’

De organisatie had al een videoplatform, Dalton.be, waar je online documentaires kan streamen. Hierdoor werd de overstap naar een online festival makkelijker. ‘Je surft naar Docville.be en daar vind je het online programma terug, dat loopt tot en met 2 april. Wil je graag één van de documentaires zien, dan word je doorgelinkt naar het Dalton-platform.  Daar kan je een documentaire bekijken voor vier of zes euro.’

Tekst en interview: Isabelle Spapé en Charlotte Van den Bogaerd