Emmauskerk
24/03/2020,

(Her)bestemming Berlijn: Emmaus-Kirche als moderne ontmoetingsplek

KREUZBERG – De Emmauskerk in het Berlijnse Kreuzberg heeft verschillende troeven. Kinderen spelen er muziek, daklozen krijgen er ontbijt en ’s avonds kan je er een concert bijwonen. Deze plek is meer dan enkel een gebedsplaats. Op drie kilometer van de kerk vind je de oude stadspoort: Frankfurter Tor.

In 1945 vernietigde een luchtaanval de kerk, daarna werd ze volledig gesloopt en weer opgebouwd. De Emmauskerk is helemaal mee met deze tijd. Ze maakt gebruik van een Instagrampagina, elektronische orgel en beamerprojectie. In de hal van de kerk verkoopt Kristina fairtrade-producten. Daardoor trekken ze alle leeftijden van mensen aan. Dankzij de verschillende functies is dit gebouw veel meer dan alleen een kerk.

Beluister hier het interview met Kristina over de Emmauskerk.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Sieht sie nicht toll aus – unsere alte Dame? Gut gestyled in jedem Outfit. Egal wie bunt es ist. Da kommt sie ganz groß raus und liegt voll im Trend beim #festivaloflights #wirdsinddabei #berlin #kreuzberg #emmausoelberg #kiezgröße

Een bericht gedeeld door Emmaus-Ölberg-Gemeinde (@emmausoelberg) op

Frankfurter Tor: de eerste indruk van Berlijn

De naam Frankfurter Tor klinkt misschien al iets bekender. De twee immense torens dienden vroeger als stadspoort van Berlijn. Het was het eerste wat je zag als je de stad binnen kwam. Eerst werd de stadspoort uit hout opgebouwd. In 1802 werd de houten constructie vervangen door een stenen exemplaar.

Frankfurter Tor
©Ine Holmstock

Van de eigenlijke poort is niets meer over maar dankzij de torens kan je je toch een beeld vormen hoe de ingang van de stad er vroeger uitzag. Beide torens staan op een groot plein in het oosten van Berlijn. Vanop het plein vertrekt de Frankfurter Allee, deze laan loopt vanuit de stad richting Frankfurt. De Frankfurter Allee is een brede laan van 3,6 kilometer lang.  Op de meeste plekken is de laan drie baanvakken breed in beide richtingen.

Frankfurter Tor
©Ine Holmstock

Toen Jozef Stalin 70 jaar oud werd, kreeg de Frankfurter Allee de naam: ‘Stalinallee’. Elf jaar later, in 1961 kreeg de laan zijn oude naam weer terug. De Stalinallee werd gebouwd als boulevard om gasten te verwelkomen.

Mertro onder de Frankfurter Tor
©Ine Holmstock

Als je de plaats en laan wil bezoeken neem je best de metro. Pal onder het plein ligt het metrostation Frankfurter Tor. We raden je aan om hier even te stoppen voor je naar een gezellig restaurant gaat. Wanneer het donker begint te worden, geeft het gele licht van de lantaarnpalen een speciale sfeer.

Corona update: Alle evenementen en diensten in de kerk zijn geannuleerd tot 19 april. Er wordt momenteel gewerkt aan digitale alternatieven.

Via onderstaande link vind je onze online guide door Friedrichshain-Kreuzberg. Je wandelt zo langs de Emmaüskerk en de Frankfurter Tor. Onderweg passeer je ook nog andere leuke plekjes in deze wijk.

https://uploads.knightlab.com/storymapjs/921096f12e23d0f2d63ba9a5df7f69ce/friedrichshain-kreuzberg/draft.html?fbclid=IwAR1bFQwGuSJYxLAMkCLW9K5RbtXn9-74LMfJg2hsMuLfAqy-zPtlc6DT9xM

Tekst, reportage en foto’s: © Ine Holmstock en Amelie Van Sichem