26/03/2020

(Her)bestemming Berlijn: Sport, kunst en cultuur in PalaisPopulaire

MITTE – Oost-Berlijn, het stereotiepe strenge deel van Berlijn. Checkpoint Charlie was een van de vele grensposten, maar wel de enige die er nog staat. Wat was de functie geweest en hoe gaan ze daar nu mee om in Oost-Berlijn? In PalaisPopulaire vind je veel toeristen en lokale bewoners samen. Tijdens de Koude Oorlog kwam de LGBTQ+ community hier vaker. Was Oost-Berlijn wel zo achter op de tijd?

PalaisPopulaire, het voormalig ‘Prinzessinnenpalais’. Een gebouw gemaakt voor de adelijke familie Hohenzollern, in de achttiende eeuw. Prinses Charlotte van Pruisen was de eerste bewoonster. Het paleis bleef zo in handen van de familie tot 1918. In de Tweede Wereldoorlog werd PalaisPopulaire zwaar beschadigd. Na de reconstructie opende in 1963 het operacafé, dat nog steeds bestaat. De LGBTQ+ community beleefde er tijdens de Koude Oorlog discoavonden. Sinds 2018 is alles in handen van Deutsche Bank.

Bekijk hier de reportage van onze 21bis reporters:

`

Oost-Berlijn binnen? Checkpoint Charlie laat je niet zo maar binnen

In een van de grootste winkelstraten van Berlijn vind je Checkpoint Charlie, een oude controlepost. De overgangspost stond pal op de grens tussen het Russische deel en het deel van de Verenigde Staten in het toen nog verdeelde Berlijn. Het was de enige manier om als buitenlander met de auto of bus van West-naar Oost-Berlijn te reizen. In 1990, een jaar na het vallen van de muur, werd Checkpoint Charlie met de grond gelijkgemaakt vanwege de haat voor de controlepost.

Maar uiteindelijk werd er in 2000 op de oorspronkelijke plaats een replica gezet waardoor Checkpoint Charlie uitgegroeid is tot een van de grootste trekpleisters van Berlijn. Enkele meters verder vind je Haus am Checkpoint Charlie, een museum waar je meer informatie kon vinden over Checkpoint Charlie en over de muur. Als je wilt ontsnappen aan de grote hoeveelheid aan toeristen kan je naar The Wall gaan, een ronde zaal waar je een panorama zicht krijgt over de evolutie van Checkpoint Charlie. Net alsof je terug wordt geblazen in de tijd.

Kan je maar geen genoeg krijgen van deze regio? Check dan hier de storymap met nog vijf andere leuke plekjes in Berlijn die je kan ontdekken!

 

PalaisPopulaire is gesloten tot en met 19 april, ten gevolge van het nieuwe Coronavirus.

Tekst en foto’s: © Thomas Vangrunderbeek en Jef Apers, Reportage:  Thomas Vangrunderbeek en Jef Apers