Foto poppetjes World Chess tijdens het Kandidatentoernooi 2020
31/03/2020

Kandidatentoernooi schaken na zeven rondes toch niet immuun voor corona

Terwijl overal ter wereld verschillende sportwedstrijden worden afgelast of uitgesteld door het coronavirus, ging het Kandidatentoernooi schaken in Rusland gewoon door. Na zeven rondes heeft de organisatie het toernooi toch moeten stilleggen.

Vanaf 15 maart tot 4 april stond het Kandidatentoernooi op de planning, om gespeeld te worden in Yekaterinburg, Rusland. Acht topspelers spelen competitie om te bepalen wie de tegenstander wordt van de huidige wereldkampioen, Magnus Carlsen tijdens de FIDE World Chess Championship aan het eind van dit jaar.

De overkoepelende organisatie van het schaken, Fédération Internationale des Échecs (FIDE) heeft aangekondigd dat er maatregelen genomen zullen worden om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Zo zijn toeschouwers niet toegestaan in het hotel waar het toernooi gespeeld wordt, mensen die de wedstrijden willen zien kunnen ze thuis vanaf hun computer kijken op de officiële site van de FIDE.

Voor de spelers en de media zijn er ook maatregelen genomen. Lesley Mertens vertelt welke maatregelen er genomen waren voor de spelers.

De media heeft toegang tot de speelruimte tijdens de eerste 5 minuten van elke ronde, de fotografen moeten een minimale afstand van 6 meter houden van de spelers en tijdens het toernooi hebben alle media gratis toegang tot foto’s die door de FIDE gemaakt zijn.

World Chess een mediabedrijf en officiële partner van de FIDE hebben zelf een opvallende manier gevonden om er voor te zorgen dat de spelers zo min mogelijk risico’s hadden. Zij hebben poppetjes gemaakt van de spelers die gefotografeerd kunnen worden in plaats van de echte spelers. Zo worden de poppetjes neergezet rond schaakborden in houdingen die tijdens de wedstrijd gebruikt zijn door de spelers en kunnen de poppetjes gefotografeerd worden terwijl ze elkaar de hand schudden.

Omdat er maar weinig ander sportnieuws was, kwam dit toernooi vaker dan normaal in de sportjournalen. Lesley Mertens geeft aan dat het doorgaan van dit toernooi en de aandacht die er nu voor was negatief is voor de naam van de schaaksport.

Op 26 maart is toch besloten om het toernooi per direct stop te zetten. Dit omdat de Russische regering aankondigde dat vanaf de volgende dag het luchtruim leeg moest en er geen vliegverkeer meer mogelijk zou zijn tussen Rusland en andere landen. Omdat de FIDE daardoor niet kon garanderen dat alle spelers weer thuis konden komen hebben ze besloten dat de enige optie het toernooi stil te leggen was.

Het toernooi zal op een later moment afgemaakt worden, deze datum is op dit moment nog niet bekend. De resultaten die tot nu toe behaald zijn, worden bewaard en het toernooi zal dan verder gespeeld worden vanaf de 8ste ronde, de ronde waarin het toernooi stilgelegd is.

Er zal dus een tegenstander komen voor Magnus Carlsen als is nog niet duidelijk wanneer. Toch vindt Lesley het jammer dat de FIDE niet vooraf besloten heeft het toernooi te verplaatsen.

Tekst: Kim Beekema, Audio: Kim Beekema, Foto: Viktoria Ryndina for World Chess CC by 2.0