29/03/2020

Maatregelen tegen coronavirus wegen op zelfstandigen

Zelfstandigen moeten hun activiteiten tijdelijk stopzetten door het coronavirus en de financiële impact is groot. De vergoeding die zelfstandigen van de overheid krijgen, dekt slechts een deel van de kosten. Voorlopig blijven de strenge maatregelen van kracht. Hoe langer de crisis duurt, hoe meer negatieve gevolgen ze kan hebben.

Zelfstandige ondernemers kunnen in België een premie tot 4000 euro krijgen. Na een maand hebben ze recht op het overbruggingsrecht, een werkloosheidsuitkering voor zelfstandigen. Als ze alleen in het weekend sluiten, krijgen ze ongeveer 2000 euro.

Europese landen bekijken de situatie individueel. In Nederland wordt maandelijks een vergoeding gegeven. Met deze regeling kunnen zelfstandige ondernemers maximaal 1503,31 euro netto ontvangen per maand. De ondersteuning hoeft later niet terugbetaald te worden.

Yves Sylverans (50) nam in januari café Rononkel in Turnhout over en ging hiervoor een grote lening aan. Door het coronavirus zit hij nu in financiële problemen. ‘De overheid kan beter iedere situatie individueel bekijken’, zegt Yves. De werknemers in het café krijgen een tijdelijke werkloosheidsuitkering.

Yves Sylverans
Yves Sylverans (links) en de vorige uitbater van café Rononkel © GvA/Wouter Adriaensen

Ondernemers kunnen een versoepeling van de RSZ-bijdrage aanvragen. ‘Uiteindelijk zullen we de kosten toch moeten betalen’, zegt Yves. Hij hoopt dat de situatie zal verbeteren en dat dit niet het einde van café Ranonkel betekent.

Luister hieronder naar de getuigenis van cafébaas Yves.

Reportage en tekst: Shellsea Bosmans, foto’s: Wikipedia (CC BY-SA 3.0), © GvA/Wouter Adriaensen, muziek: FMA/Scott Holmes