11/03/2020

Nathalie, influencer: ‘Naast je fulltime studies tijd vinden om zoveel foto’s te maken van jezelf is moeilijk’

Nathalie Van Hauwe is 22 jaar oud en studeert Journalistiek aan de hogeschool Thomas More in Mechelen. Naast haar studies spendeert ze meerdere uren per dag op Instagram. Is het mogelijk om je fulltime studies te combineren met influencen op Instagram?

Vanwaar komt je passie voor mode?

‘Die interesse is er al heel lang. Ik kan mij niet meer herinneren hoe dat exact begonnen is. Maar ik weet dat ik altijd opkeek naar mijn mama op vlak van mode. Als ik klein was, vond ik haar kleerkast gigantisch en was ik gefascineerd door de manier waarop ze elke dag een andere, leuke outfit samenstelde om te gaan werken. Ze stak daar moeite en tijd in. Ik denk dat mijn interesse daar begonnen is. Later ging ik zelf shoppen en haalde ik mijn inspiratie uit modemagazines. Daarna ontdekte ik Instagram en zo is alles begonnen.’

Probeer je mode te combineren met je studies? Hoe?

‘Ik ben begonnen met Journalistiek omdat ik modejournalist wou worden. Ik zag mezelf altijd bij een groot internationaal modemagazine werken, waar ik dan alle Fashion Weeks zou afreizen en erover zou schrijven. Mijn bachelorproef zal een modemagazine zijn en mijn stage loop ik bij modemagazine ELLE. Mijn ambitie is nu wel een beetje omgeslagen, omdat ik vaak het commerciële gegeven mis in mijn studies. Daarom volg ik volgend jaar nog een extra jaar Public Relations erbij.’

‘Ik  heb wel een app waarin ik op voorhand kan plannen hoe foto’s er na elkaar zullen uitzien. Dat is handig en geeft je een soort houvast’

Je bent populair op Instagram, hoe kom je aan zoveel volgers?

‘Dat weet ik zelf niet zo goed. Ik begon met Instagram de dag nadat ik afstudeerde van het middelbaar. Ik zat op een school waar een grote roddelcultuur aanwezig was. Ik wist dat ik Instagram ‘wou doen’, toch zou ik sowieso wachten tot ik afgestudeerd was om rare reacties te vermijden. Toen ik dan echt begon met Instagram ging alles heel traag. Ik wist nog niet goed hoe je van dat beginnersniveau naar het echte werk ging en maakte daarom ook veel fouten. Zo plaatste ik vaak niet genoeg foto’s en was ik passief op andere accounts. Toen ik doorhad dat engagement en consistentie belangrijk zijn op de applicatie, begon ik door te groeien. Dat gebeurde ongeveer twee jaar geleden. Toen ik rond de 2.000 volgers zat, zat ik lang vast, meer dan een half jaar. Dat was omdat ik geen tijd had om foto’s te maken en soms had ik geen inspiratie. Er kruipt meer tijd in dan je zou denken, maar sinds een tijdje zit de groei er weer in.’

Hoe zorg je ervoor dat je feed aantrekkelijk blijft?

‘Ik hou mij niet te hard bezig met mijn feed zelf, maar ik heb wel een app waarin ik op voorhand kan plannen hoe foto’s na elkaar er zullen uitzien. Dat is handig en geeft je een soort houvast. Ik zorg er wel altijd voor dat de kleuren een beetje bij elkaar passen of in elkaar overgaan. Voor de rest is het gewoon gokken wat werkt.’

‘Instagram is een hobby of job met hele hoge hoogtes en diepe dalen’

Heb je veel samenwerkingen? Wat houden die in?

‘Tegenwoordig werk ik vaak samen. Dat begon al een jaar en half geleden. Toen kreeg ik horloges opgestuurd van Rosefield en vroeg Vero Moda mij om samen te werken. Mijn meeste recente samenwerkingen zijn met Zalando, Dior, Hvisk en Lewis & Melly. Die houden in dat de merken een of meerdere producten naar mij opsturen. Ik mag meestal kiezen welk product en in ruil daarvoor zet ik een afgesproken aantal posts en stories waar ik het merk in vermeld. Als die samenwerking goed verloopt, volgen er nog. Ik word ook af en toe uitgenodigd op events of bij restaurants om hun menu uit te proberen.’

Wat zijn de voor- en nadelen van populair zijn op Instagram?

‘Instagram is een hobby of job met hele hoge hoogtes en diepe dalen. Om te zijn waar ik nu ben, is heel veel tijd en moeite nodig. Naast je fulltime studies tijd vinden om zoveel mogelijk foto’s te maken van jezelf is moeilijk. Je moet iemand vinden die je foto’s wil maken, dat is meestal mijn mama of een vriendin. Daarnaast moet je altijd nieuwe outfits samenstellen en inspiratie vinden voor poses zodat je foto’s niet repetitief worden. En moet je ook nog actief zijn op Instagram zelf en op mensen hun foto’s reageren. Soms heb je er gewoon even geen zin in, maar dat voel je onmiddellijk aan je aantal volgers of likes. De voordelen zijn natuurlijk onmiskenbaar. Ik krijg vaak gratis producten, dat kan gaan van kleding, zonnebrillen en handtassen, tot make-up en eten. Mensen die tonen ze dat je foto’s en account leuk vinden, zijn ook altijd fijn.’

Wat is je droomberoep? Waarom?

‘Mijn droomberoep is sowieso iets in de modewereld. Of dat nu pr-verantwoordelijke voor modemerken of fulltime Influencer zou zijn, maakt mij niet veel uit. Ik zie mezelf gewoon niet echt iets anders doen dan iets wat met mode te maken heeft.’

Waar zie je jezelf binnen vijf jaar?

‘Binnen vijf jaar zou ik graag een eigen appartementje of huis hebben. Een job die ik elke dag met volle goesting kan doen. Een die mij ook toelaat om veel te reizen of zelfs in het buitenland te wonen. Of gewoon elke dag gezond wakker worden met een positief gevoel zou leuk zijn. Al de rest is bijzaak.’

Tekst en foto: © Jolien Ceulemans