19/03/2020

Pilkington United, een rappend mengsel van autoruiten en slechte poëzie

De Jeugd Van Tegenwoordig met een Limburgse touch, MC ZWJAL en FC DHEE verzorgden na een maand muziek te spelen het voorprogramma van Gestapo Knallmuzik in de AB in Brussel. Een vliegende start voor de Limburgers, die nog maar pas hun eerste EP uitbrachten. Barakstad is een kort project, maar het is wat je er zelf van maakt als luisteraar.

 

Vanwaar het idee om een band te beginnen?

Het is nooit ‘een idee’ geweest om een band te beginnen. We maken samen al jaren muziek in tal van formaties en op één of andere garagesessie kwamen we tot de vaststelling dat deze groepssamenstelling voor ons werkte. En dan is het een kwestie van je gut feeling vertrouwen.

 

Hebben jullie een bepaalde inspiratie?

Clement Peerens Explosition, De Jeugd Van Tegenwoordig, Sleaford Mods of vroege Gorillaz. Eigenlijk ook huidige Gorillaz. Gorillaz.

 

Wie kwam er met het idee?

MC ZWJAL maakte eerst poëzie, maar niemand las het, wat volkomen begrijpelijk is, en daarom hebben we het op muziek gezet. Dat ging voor ons tweeën zonder nadenken en met veel energie. Voor we het wisten hadden we tien songs. De vijf meest coherente hebben uiteindelijk de EP gehaald.

 

Jullie naam?

FC DHEE: Pilkington is een merk van Carglass ruiten. Check uw voorruit maar eens, de kans is heel groot dat er Pilkington opstaat. Aangezien ik een tijd heb gewerkt voor Carglass, heb ik veel Pilkington ruiten vastgehad. Started from the bottom. De ‘United’ toevoeging zorgt ervoor dat we meer klinken als een voetbalploeg. Omdat we de flanken bezetten, altijd en overal. Ook rijmt Pilkington op tankstation. Meer uitleg is niet nodig.

 

Jullie stijl, zit er een bepaalde boodschap achter?

Kort gezegd is onze stijl gewoon Nederlandstalige muziek om op te dansen. We zijn twee weirdo’s en doen maar wat. Toch zit er genoeg in de teksten voor wie er wat uit wil halen, voor hen die dat niet zou interesseren, is er ruimte om te dansen.

 

Hebben jullie een bepaald doel voor ogen?

Er zijn toekomstplannen. Maar hoe dat zal uitdraaien, of iemand het goed zal vinden, of in welk diep bos we verder nog zullen verdwalen, we laten het gewoon op ons afkomen. Zolang we dezelfde energie eruit kunnen halen als we erin stoppen, is er voor ons geen reden om op te houden.

 

Hadden jullie verwacht om in het voorprogramma te staan van Gestapo Knallmuzik?

We zijn nog maar één maand officieel bezig. We hadden niet verwacht dat het zo een vaart zou lopen. De oorspronkelijke supportact, de Gentse cultband Parabel van de Leeuw onder leiding van Yoran de zeemeermin, had last minute afgehaakt. We kennen de heren van Gestapo al een tijdje want we hebben ze ooit als lifters meegenomen onderweg naar de Worstenfeesten van Dresden. Zij hebben als dankjewel op een van onze “barakavonden” gespeeld. We zijn hen op onze beurt erg dankbaar dat ze aan ons dachten voor hun AB show.

 

Was er stress voor de AB show?

Gezonde zenuwen. Maar we hadden vooral het vertrouwen dat het wel goed zou komen. De muziek die we maken, is de muziek waar we zelf graag op te keer gaan. En als ge u op het podium amuseert, doet de rest er niet meer toe.

PS: Shoutout Lisa Moerman

 

Tekst: © Wannes Averhals, foto en video: Diren Agbaba