28/03/2020

Verplichte winkelkarretjes: virusdragers of net heel preventief?

Sinds een aantal dagen zijn klanten verplicht een winkelkarretje te gebruiken in de supermarkt. Niet iedereen vindt dit even zinvol. Voor- en tegenstanders vertellen waarom en Aldi- en Delhaize-woordvoerders geven tekst en uitleg.

Als je na dinsdag nog boodschappen hebt gedaan, is het je ongetwijfeld al opgevallen. Supermarkten verplichten je een winkelkarretje te nemen. Ze geven aan dat de maatregel voornamelijk ingevoerd is om de nodige anderhalve meter afstand te bewaren. Ook zou het een correct beeld geven van hoeveel klanten er zich tegelijkertijd in de winkel bevinden. Toch blijkt uit een willekeurige bevraging dat de beslissing niet bij elke klant in goede aarde valt.

Geen controle
Ewan De Block (45): ‘Ik vind de maatregel waarbij je een karretje moet pakken waanzin. Er is geen enkele controle want het wordt niet geteld. Meer afstand creëer je er ook niet door. Mensen laten namelijk vaak hun karretje staan om dan hun aankopen te gaan halen in een rayon. Alleen zo ontwijk je de je-m’en-foutisten. Complete ondoordachte waanzin.’

Volgens supermarktketen ALDI controleren zij wel: ‘Wij laten maximaal 50 klanten per keer toe om de veiligheid van onze medewerkers en klanten zo optimaal mogelijk te garanderen. Door 50 winkelkarretjes aan te bieden aan klanten hebben wij controle over hoeveel mensen er in de winkel zijn.’

Karretjes worden door iedereen aangeraakt
Veerle Van der Slycken (55): ‘Ik ga normaal altijd winkelen met mijn eigen trolley. Deze week in de Lidl werd ik verplicht een winkelkar te nemen waar iedereen aankomt. Ik voelde me veel veiliger met mijn trolley. Bovendien waren er dan nog eens gezinsleden die elk een eigen kar moesten gebruiken, maar wel naast elkaar. Dat gaf dan weer het gevolg dat je niet door kon om je eigen boodschappen gemakkelijk te doen. Het heeft me dan ook erg gestoord.’

Volgens zowel ALDI als Delhaize focussen beide ketens zeer hard op het reinigen van hun winkelkarretjes. Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize, verduidelijkt: ‘In onze supermarkten maar ook in het merendeel van onze zelfstandige winkels reinigen en desinfecteren wij elk winkelkarretje na ieder gebruik opnieuw. Ook ALDI schakelt een extern bedrijf in om vlakken die veel aangeraakt worden meerdere malen per dag te reinigen.

Wat met kleine kindjes?
Katy Cortebeeck (43): ‘Als alleenstaande moeder zonder auto en met een dochtertje van nog geen twee jaar oud kan ik niet langer naar de supermarkt. Mijn dochter zit namelijk nog in een buggy en ze thuis alleen laten is ook geen optie. Ik zou mijn buggy desnoods onbewaakt kunnen achterlaten en mijn dochter mee in de kar zetten, maar dan loop ik het risico dat ze met haar mondje de kar aanraakt. Ik voel me door deze maatregel dus niet meer welkom in de supermarkt. Ik maak me zorgen over hoe ik nu mijn boodschappen moet doen.’

ALDI verduidelijkt dat ouders met kinderen nog steeds welkom zijn. Wel moeten de kleinste kinderen plaatsnemen in het zitje van de winkelkar. Aangezien de karretjes vaak gereinigd worden, zijn ze ook voor de kindjes veilig. Ook Delhaize volgt dit. ‘Het is dat of rondlopende kindjes in de supermarkt. Dat laatste zou ook niet echt de manier zijn om besmetting tegen te gaan’, aldus Dekelver.

Veilig en rustgevend
Uiteraard zijn niet alle klanten misnoegd over de nieuwe maatregel. Sommigen bekijken het ook positief en vinden het verplicht gebruik van winkelkarretjes net heel veilig.

Iris Bruyndonckx (32): ‘In een Carrefour Express hadden ze geen karretjes, daar werkten ze met mandjes. Iedereen keek elkaar vies aan en niemand durfde elkaar te passeren. Bij Aldi heb ik het ondertussen wel al meegemaakt. Ik vind dat een heel goede en duidelijke maatregel. Het gebruik van een karretje geeft een veilig en rustgevend gevoel.’

Cindy Aerts (46): ‘Ik vind het een zeer goede regel. Zo hebben de supermarkten ook een beter overzicht over hoeveel volk er in de winkel is. Van mij mag er zelfs nog een regel komen waarbij ze alle rayons eenrichtingsverkeer maken. Als je elkaar namelijk nu passeert, is er nauwelijks ruimte.’

Hoelang de maatregel van kracht zal blijven is nog onduidelijk.

 

Tekst en foto: © Arnaud De Martelaere