17/04/2020

5 podcasts tegen de corona-verveling

De afgelopen jaren is de podcast bij ons in België duidelijk in opmars. Dat is niet heel verbazingwekkend, want net zoals bij de radio kan je naar een podcast luisteren terwijl je met iets anders bezig bent. Dat maakt ze ideaal voor de bezige bijen onder ons, of gewoon voor wie vecht tegen de verveling.

Nu we allemaal massaal thuis moeten blijven, eten en leven we ook meer binnenhuis. Dit zorgt vaak voor meer huishoudelijke klusjes: meer afwas, meer afval en dus ook meer rommel. Voor dat soort momenten is de podcast een perfecte aanvulling. Probeer het maar eens wanneer je de volgende keer start aan een klusje dat je niet graag doet: zet een podcast op de achtergrond en de tijd vliegt zo voorbij.

Om je op weg te helpen zijn hier 5 suggesties die je gratis kan beluisteren via Spotify:

1. De 10 meest geGoogelde vragen over…

In deze podcast van Q-music nodigen Q-dj’s Maarten & Dorothee elke aflevering een andere Bekende Vlaming uit in de studio. Via Google krijgen zij toegang tot de woordcombinaties die het meest worden geGoogeld samen met de naam van die bekende gast. Gert Verhulst, Bart De Wever, Kurt Rogiers en nog tientallen andere BV’s beantwoorden dan die 10 meest geGoogelde vragen over zichzelf. Dat zorgt voor uitgebreide, open gesprekken over hun carrière en persoonlijk leven.

https://www.instagram.com/p/B3Csq1IhX7s/?utm_source=ig_web_copy_link

 

2. De volksjury

Twee ex-studenten journalistiek met een guilty pleasure voor True Crime? Dat moeten Laura en Silke zijn. In hun podcast de volksjury bespreken zij elke week een andere onopgeloste moordzaak, waarin ze speculeren en vooral NIET teveel factchecken. Hun podcast is er niet om te informeren, maar om even stil te staan bij het feit dat zo’n dingen gebeuren en dat op een luchtige manier aan te kaarten. Daarom zijn de vriendinnen ook niet bang om af en toe een mopje te maken, want zij vinden: humor hoort erbij!

https://www.instagram.com/p/B5xAd9bg9k2/?utm_source=ig_web_copy_link

 

3. Gossip Guy

‘Veel mensen die online content maken krijgen in de traditionele media minder aandacht en ik dacht dat een podcast een leuke manier was om deze mensen een eigen podium te geven.’

Ender Scholtens is de maker van de podcast Gossip Guy, je kent hem misschien al van zijn YouTube-kanaal of van op Twitter. Hij schrijft ook artikels voor de jongeren nieuwssite TAGMAG en sinds vorig jaar heeft hij dus ook zijn eigen podcast. In zijn introductie is de toon meteen gezet: gezellige gesprekken over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Nu we allemaal thuis zitten, heeft Scholtens aangepaste plannen voor zijn podcast en YouTube-kanaal: ‘Ik ga proberen om tijdens de lockdown iedere week 2 podcasts en 3 vlogs te publiceren zodat ik een soort schema kan volgen. Anders ben ik bang dat ik gewoon hele dagen niets doe.’

https://www.instagram.com/p/B9jrVrgH1Xf/?utm_source=ig_web_copy_link

 

4. Hoe doe jij dat?

Ook interesse in buitenlandse podcasts? Zeker de moeite is de relatief nieuwe podcast van de Amsterdamse Diana Leeflang, bekend van haar YouTube-kanaal D is for Dazzle. In Hoe doe jij dat? gaat ze op zoek naar meer informatie over onderwerpen waar zij nog niet zoveel vanaf weet en gaat ze in gesprek met mensen die dat wel doen. Zo praat ze over onder andere ‘fast fashion’ en een vegan lifestyle, maar ook over genderidentiteit en volwassen worden. Minder gericht op entertainment, maar erg leuk om andere mensen hun ervaring te horen met heel uiteenlopende onderwerpen. Leeflang zet de afleveringen ook steeds als video op haar YouTube-kanaal.

https://www.instagram.com/p/B6DB1ZVl6tB/?utm_source=ig_web_copy_link

 

5. Kalyn’s Coffee Talk

Voor wie het toch allemaal liever in het Engels heeft, is Kalyn’s Coffee Talk mogelijk de juiste match. Deze podcast is perfect om ‘s ochtends je dag mee te beginnen. Elke aflevering nodigt YouTuber Kalyn Nicholson je uit om jezelf een koffie in te schenken en op een rustige manier samen met haar wakker te worden. Ze is erg gericht op onderwerpen zoals meditatie en mental health, iets waar we vaak niet genoeg bij stilstaan maar die heel welkom zijn in deze periode van isolatie. Dus als je je even down of gedemotiveerd voelt, ben je bij ‘Kalyn’s Coffee Talk’ aan het juiste adres.

https://www.instagram.com/p/B5dlwCop8Mo/?utm_source=ig_web_copy_link

Tekst: Yara van Robbroeck en Imani Van der Beeken, foto bovenaan: ©Kate Oseen on Unsplash