01/04/2020

Backpackers helpen Australië heropbouwen in coronatijden

KANGAROO ISLAND – Op 10 december vertrok Ansita (26) naar Australië voor de aftrap van haar wereldreis. Amper een week na vertrek kreeg haar reis een onvoorziene wending want het land stond in brand. Vandaag lijken de bosbranden onder controle te zijn, al krijgt Australië weinig tot geen ruimte om op adem te komen. Ze maken zich namelijk klaar voor een tweede ramp: COVID-19.

Kangaroo Island bevindt zich in Zuid-Australië en telt zo’n vierduizend inwoners. Amper veertig procent van het eiland bleef intact na de bosbranden. Momenteel ontfermt BlazeAid zich over de wederopbouw van Australië. Backpackers en locals kunnen zich als vrijwilliger opgeven bij deze organisatie. Samen bundelen zij de krachten en worden ze als werknemers ingeschakeld op de boerderijen. BlazeAid stelt dagelijks teams van vrijwilligers samen die naar verschillende boerderijen gestuurd worden.

Sommige boeren kwamen er relatief goed vanaf en zijn enkel hekwerk kwijt. Andere boeren zijn dan weer alles kwijt inclusief hun huis. ‘Als ik de boeren met iets kan helpen doe ik dat met alle plezier’, zegt Ansita. Zij werkt ondertussen al een maand lang bij BlazeAid.

Ansita heeft ondertussen al op vijf verschillende boerderijen gewerkt. © Ansita Tandia

Corona op Kangaroo Island

Kangaroo Island heeft maar één dokter en die is helemaal aan de andere kant van het eiland

In Australië is het coronavirus ondertussen bezig aan zijn opmars. Buitenkomen mag voorlopig nog, al gelden er wel maatregelen. Parken, cafés, speeltuinen en alle andere openbare plaatsen zijn ondertussen ook gesloten. Momenteel bleef Kangaroo Island gespaard van het coronavirus. Toch zijn het voor Ansita spannende dagen aangezien zij astma heeft en dus een risicopatiënt is.

Tekst en audio: Yoni Van den Dycke

Foto’s: © Ansita Tandia

Muziek: Bensound – beyondtheline, Sergey Cheremisinov – The Healing