20/04/2020

Camille personaliseert schoenen en kleren met eigen merk Unique x Camz

Camille Marchant (18) uit Mechelen startte onlangs haar eigen merk op: Unique x Camz. Oude kleren en schoenen blaast ze nieuw leven in met haar eigen designs en creatieve geest. Ze personaliseert schoenen met de hand en maakt zelfs eigen lipscrubs. Unique zit nog volop in de opstartfase maar Camille heeft grootste plannen: ‘Het starten van een webshop is een grote droom.’

Enkele maanden geleden begon Camille met het personaliseren van witte schoenen en oude kledij. Mede dankzij vriendin Lotte, voor wie Camille al heel wat leuke dingen maakte, is Unique tot stand gekomen. ‘Mijn beste vriendin Lotte wou haar oude schoenen customizen. Aangezien ik de laatste tijd veel bezig was met ontwerpen en schilderen, vroeg ze of ik het wou proberen’, zegt Camille. En met succes, want toen Camille de gepersonaliseerde schoenen deelde op sociale media kreeg ze enkel positieve reacties. Ze besloot om een aparte instagrampagina aan te maken. ‘Ik wist totaal niet wat ik moest verwachten of wat ik er mee wou bereiken. Maar toen vroegen veel kennissen of ik hun schoenen ook wou personaliseren. Zo is het begonnen.’

Camille personaliseerde ook haar oude jeansvest. © Margot Pinceel

Unique x Camz
De naam van haar merk is niet van dag op dag ontstaan. ‘Ik heb nog papieren van de brainstorm over de naam. Nachtenlang heb ik er over nagedacht. Ik wou een persoonlijke naam, want het zijn mijn eigen designs. Vandaar Unique x Camz’, legt Camille uit. De naam zelf zegt het al, uniek, en dat zijn haar designs ook. Elk ontwerp doet ze één keer, zodat elk paar schoenen of elke T-shirt uniek en origineel is.

 

‘Ik teken de designs niet af. Ik maak er mijn eigen ding van’

 

Tijdrovend proces
Camille tekent al van kleins af aan, maar ze heeft nooit een opleiding gevolgd. Al haar ontwerpen doet ze uit de losse pols. ‘Ik maak van elk design een schets en daarna zet ik dat erop.’ Haar ‘klanten’ sturen zelf inspiratiefoto’s op van ontwerpen die ze op de schoenen of kledij zouden willen en daarmee gaat Camille aan de slag. ‘Ik teken de designs niet af. Ik maak er mijn eigen ding van. Er kruipt wel veel tijd in. Vaak ben ik drie uur bezig met één ontwerp, op één schoen.’

Camille volgt een dansopleiding in Brugge en sport 20 uur per week. Ze moet haar tijd dus verstandig verdelen over school en Unique x Camz. ‘Mensen hebben wel begrip dat school voorgaat. In het weekend ben ik er veel mee bezig, zodat ik bijvoorbeeld de schoenen op maandag terug kan bezorgen. Als een ontwerp heel veel tijd en moeite kost, vraag ik soms wel een kleine bijdrage. Het blijft tenslotte enorm tijdrovend, maar ik doe het met plezier.’

 

https://www.instagram.com/p/B9j8YifnEfk/

Uniek en milieuvriendelijk
Met Unique x Camz probeert Camille haar steentje bij te dragen aan het milieu en dierenwelzijn. De zelfgemaakte lipscrubs zijn gemaakt van natuurlijke producten. ‘Ik gebruik voor ontwerpen op schoenen wel iets minder milieuvriendelijke verfstiften. Dat kan niet anders. Het is een dure aankoop geweest, maar het blijft op elk materiaal zitten en het loopt ook niet uit. Ideaal dus voor een schoen’, zegt Camille. De T-shirts personaliseert ze vooral met tie dye.

Camille gebruikte tie dye om haar T-shirt te personaliseren. © Margot Pinceel

Ook haar eigen kleren blaast Camille nieuw leven in met als doel reclame te maken. ‘Op mijn vest heb ik een paar losse tekeningen gezet en ook de T-shirt draag ik vaak. De schoenen met de rode draak erop zijn van mijn vriendin Lotte. Zij draagt deze om Unique te promoten op haar school.’

Toekomstplannen
Camille is nog jong, maar heeft al oog voor de toekomst. Ze wil met Unique x Camz groeien. Nu personaliseert ze enkel schoenen die al gedragen zijn door iemand, maar daar wil Camille verandering in brengen. ‘Ik zou het ontzettend cool vinden als ik zelf schoenen zou kunnen aankopen, ze customizen en vervolgens verkopen. Het starten van een webshop is een grote droom. Maar dat blijven voorlopig enkel dromen. Het is nu vooral een beetje aftasten en proberen.’

 

‘Schoenen of kleren kan je opsturen naar mijn adres en als alles goed loopt heb je ze binnen een week terug in huis’

 

Coronacrisis
Unique x Camz zit nog volop in de opstartfase, maar Camille is bereid om meer tijd, geld en energie in haar merk te steken. Momenteel is het wel moeilijk om de toekomst rooskleurig te bekijken. De coronacrisis gooit roet in het eten, al is Camille wel op zoek naar oplossingen. ‘Op dit moment heb ik niet zo veel klanten door de coronacrisis en lockdown. Vandaar dat het instagramaccount van Unique x Camz even stil ligt.’ Wie toch graag zijn schoenen of kleren wil laten personaliseren, kan best een bericht sturen op instagram. ‘Schoenen of kleren kan je opsturen naar mijn adres en als alles goed loopt heb je ze binnen een week terug in huis.’

Zin om je kleren of schoenen een frisse touch te geven tijdens de lockdown? Neem dan zeker eens een kijkje op het instagramaccount van Unique x Camz.

 

Tekst en foto’s: © Margot Pinceel