02/04/2020

(Her)bestemming Berlijn: Waarom de Bierpinsel de opvallendste toren van de stad is

STEGLITZ – De Bierpinsel doet iedereen die er passeert even stoppen om beter te kijken. Deze iconische toren in Berlijn heeft doorheen de jaren uiteenlopende bestemmingen, namen en gedaantes gekend. Van een bierrestaurant tot filmlocatie, de Bierpinsel heeft een opmerkelijke geschiedenis. 

De Bierpinsel (vertaling: bierkwast) is in de jaren 70 ontworpen door het architectenkoppel Ralf Schüler en Ursulina Schüler-Witte. Het 47 meter hoge gebouw moest de vorm van een boom nabootsen. Je kon er genieten van steaks en bier. Toen heette het nog Schlossturm. Niet alleen de naam maar ook het uiterlijk van de constructie had een compleet andere look. Het originele ontwerp was fel oranjerood geverfd.

In de jaren 70 en 80 diende de Schlossturm, die als bijnaam Bierpinsel had, als locatie voor verschillende restaurants, bars en zelfs een disco. Het gebouw stond ook een lange periode leeg wegens financiële problemen.

In 2010 maakte de Bierpinsel een comeback via het project Turmkunst 2010. Vier streetart-kunstenaars gaven het pand een make-over. Daar heeft het gebouw zijn huidige kleurrijke buitenkant aan te danken.

Sinds vorig jaar kun je de Bierpinsel ook thuis vanuit je bed bewonderen. In de Netflix Orginal Dogs of Berlin dient het gebouw als hoofdkwartier van de politie.

Intussen staat de Bierpinsel leeg en heeft het nog een onzekere toekomst.

De Bierpinsel is te zien op Schloßstraße 17, 12163 Steglitz, Berlijn. Het gebouw staat naast het metrostation Schloßstraße.

Wil je weten wat Steglitz nog meer te bieden heeft? Check hier een route langs alle bezienswaardigheden.

Tekst: Nora van der Schoor, foto: Mutter Erde (CC)