07/04/2020

Hoe blijf ik fit in mijn kot?

Tijdens de lockdown zijn alle sportcomplexen gesloten. Voor de sportievelingen onder ons is het dus zoeken naar andere manieren om fit te blijven. 21bis reporters Robbe Van der Vloet en Thomas Vangrunderbeek gingen op zoek naar manieren om in vorm te blijven. Robbe zocht een alternatief voor de klimzaal en Thomas voor de fitnesszaal.

Fitness is een populaire activiteit geworden bij jongeren. Een paar dagen in de week een bezoekje aan de fitnesszaal zorgt er zo voor dat je genoeg beweegt en spiermassa opbouwt. Tijdens de coronacrisis sluiten de fitnesscentra ook de deuren. Kan je ook fitnessen in je eigen kot? Thomas ging op zoek naar een oplossing.

Thomas fitnest in zijn kot

Op Youtube heb ik verschillende gratis fitnessvideo’s gevonden. Je kan er zelf voor kiezen of je die volgt met materiaal of niet, want helemaal niet iedereen heeft die spullen in huis. Daarom raad ik HASfit aan. Een koppel uit Texas deelt hun workouts helemaal gratis. Hij de moeilijkere bewegingen, zij de iets makkelijkere. Kies je tempo, kies de gepaste attributen en geef jezelf helemaal.

Maar vergeet je conditie niet. Hun video’s geven een ruim aanbod aan zowel kracht. Maar conditie is even belangrijk. Alles wordt duidelijk uitgelegd.

Dit bericht bekijken op Instagram

It’s leg day! Here’s 17 minutes of chaos for your hamstrings, quads, and glutes 🍑🔥 ⁣ ⁣ Follow Along 👉 http://bit.ly/2UMblrW (Clickable link on our profile)⁣ ⁣ Get the FREE app: Search “HASfit” in your iOS or Android App Store ⁣ ⁣ Visit 💥HASfit.com💥 for ⁣ 🏋 Free workout routines ⁣ 🗓 Workout plans for all goals⁣ 🍎 Free healthy recipes⁣ ⁣ Use #hasfit / #HASfitTribe in your posts for a ❤️ ➡️➡️➡️ Follow @coachkozak and @hasfitclaudia for more inspiration⁣ ⁣ #fitnessjourney #fitfam #results #fitness #gymtime #workout #abs #hiit #fitlife #weightloss #strengthtraining #fatloss #cardio #aerobic #fit #bodybuilding #strength #hiitworkout #crossfit #weighttraining #muscles #cardioworkout #fitmom #fitcouple #swolemates #motivation #fitnesslifestyle #training

Een bericht gedeeld door HASfit (@hasfit_official) op

 Maar wie toch liever uit zijn kot komt, mag nog steeds gaan joggen in zijn of haar buurt. Ga alleen joggen, samen met je hond of een vriend. Wonen je vrienden toch té ver? Geef FaceTime een kans. Samen wat lopen en praten kan je sportsessie wat vergemakkelijken. En anders kan je joggen met muziek. Ik merk dat bij ik zelf beter presteer met het luisteren van muziek terwijl ik een workout doe. Blijf vooral in beweging, zo regelmatig mogelijk. 

 

Yoga in je kot met Robbe

Ik heb gekozen om tijdens de quarantaine met yoga te beginnen. Bij klimmen is je flexibiliteit erg belangrijk en daarom leek het me geen slecht plan om aan mijn flexibiliteit te   blijven werken. Yoga is een sport die je heel makkelijk vanuit je eigen kot kan doen. Het enige wat je nodig hebt is een yogamatje en de juiste filmpjes online. Dit maakt het natuurlijk heel toegankelijk voor iedereen.

Voor de filmpjes raad ik Yoga With Adriene aan. Ze heeft heel erg veel video’s op haar kanaal staan waar ze op een rustig tempo aan de slag gaat. Op haar kanaal kan je veel verschillende thema’s vinden. Van yoga voor het slapen gaan tot specifieke oefeningen voor bepaalde pijnen zoals rugpijn.

 

Ik merkte wel al snel dat yoga niet zo makkelijk is als het lijkt. Soms heb je het gevoel dat je je in onmogelijke bochten moet wringen om toch maar in dezelfde positie te komen als ze tonen in de video en bovendien moet je ook nog eens proberen te letten op je ademhaling. De eerste keren leek dit een onmogelijke taak. Na een week gaat dit wel verbazingwekkend veel beter.

Tekst en reportages: Thomas Vangrunderbeek en Robbe Van der Vloet