14/04/2020

Klimaatwetenschapper: ‘Voor mensen die denken dat de lockdown goed is voor de opwarming van de aarde, heb ik slecht nieuws’

Er is een hittegolf op Antarctica. Neen, het is er geen 35 graden Celsius. Maar op plaatsen waar het normaal gezien nul graden is, wordt het momenteel vijf tot tien graden warmer. Op Antarctica is dat dus een hittegolf. Maar wat heeft deze hittegolf veroorzaakt?

Professor in de klimatologie Philippe Huybrechts (Vrije Universiteit Brussel) legt het ons uit:

‘Afgelopen zomer (voor ons winter) zijn er records verbroken. Er zijn temperaturen gemeten boven de 20 graden Celsius op het meest noordelijke punt van Antarctica’, verduidelijkt Huybrechts. Ook in de kustgebieden wordt het opvallend warmer en dat is uitzonderlijk.

‘Er zijn wel mogelijke verklaringen voor deze hittegolf. Veranderingen in de luchtcirculatie kan een mogelijke oorzaak zijn, Antarctica is afgeschermd van de rest van het klimaatsysteem door twee factoren; het is omringd door een grote oceaan die als buffer dient en er is een heel sterke luchtcirculatie (wind) rond Antarctica, namelijk de westcirculatie. Deze westcirculatie zorgt ervoor dat er zo weinig mogelijk uitwisseling van warmte is met andere breedtegraden.’

Waar is die opwarming nu aan te wijten?

Huybrechts verklaart verder: ‘De sterkte van de westcirculatie hangt samen met de sterkte van het gat in de ozonlaag. De concentratie ozon boven Antarctica is lager in de lente en zomer. Dit verschijnsel is weg aan het ebben omdat het gat zich langzaamaan aan het herstellen is. Hierdoor zwakt de westcirculatie af en heeft warmere lucht de mogelijkheid het continent binnen te dringen.’

‘Wat er op Antarctica gebeurt, is eerder een lokaal verschijnsel dat te wijten is aan het weer. Het wordt dus niet veroorzaakt door de toename van broeikasgassen, die de opwarming van het klimaat veroorzaken Dit wil niet zeggen dat het klimaat op Antarctica niet zal opwarmen, maar momenteel is het er nog niet zo erg aan toe als op andere plaatsen op aarde.’

Wil je meer te weten komen over het klimaat, beluister dan hieronder de rest van het interview met professor Huybrechts:

Tekst en audio: Lene Hosten, foto: pixabay, muziek: MorningLightMusic