01/04/2020

Koppel gerepatrieerd uit vakantie door corona: ‘Ik had beter mijn wc-papier meegenomen uit Tenerife’

Momenteel zitten er zo’n 20.000 Belgen vast in het buitenland door de wereldwijde coronacrisis. Cecile (75) en Roger (76) zaten in Tenerife en zijn dankzij een repatriëring terug veilig thuis. Europese grenzen sluiten stilaan overal de deuren en vliegtuigmaatschappijen worden langs alle kanten overrompeld met vragen.

De grootouders van onze reporter Heleen Dehollogne zaten net als vele andere landgenoten vast in deze vreemde situatie. Net zoals elk jaar, hadden ze ook dit jaar een appartement geboekt voor 2 maanden in het Spaanse Tenerife. Overwinteren in een Spaanse zon van 30 graden om vervolgens in de lente terug te keren naar hun stekje aan de kust in Koksijde. Dat liep dit jaar wel anders. Normaal gezien zouden ze 15 april terugvliegen met vliegtuigmaatschappij TUI.

Aangezien TUI niets van zich liet horen en het eiland stilaan leegloopt, nemen ze zelf het heft in handen. Net zoals velen andere, schrijven ze zich in op de lijst voor repatriëring. Na een spannende dag afwachten komt om negen uur s ’avonds het verlossende bericht: een sms met de boodschap dat er plek vrij is op het eerstvolgende vliegtuig de volgende dag. Een vliegtuig dat stampvol zit met Belgen die wanhopig terugkeren naar eigen land.

Beluister het volledige gesprek hier:

Tekst, audio en foto: © Heleen Dehollogne

Muziek: Tomorrow – Bensound.com