19/04/2020

Kunst in quarantainetijden: ‘Ik teken op verschillende manieren, maar het nonchalante komt steeds terug’

Dries van Dyck (23) is een creatieve duizendpoot uit Heist-op-den-Berg. Kunst is voor hem een middel om even te ontsnappen aan een realiteit vol regels en beperkingen. Ook in quarantainetijden is creatief bezig zijn de ideale uitlaatklep.

Vanwaar komt je passie voor tekenen?

‘Ik teken al vanaf dat ik kon lopen. Ik tekende vooral cartoons na vanop tv of bestaande tekeningen vanuit boeken. Vaak was ik het rustig type dat zichzelf altijd kon bezighouden en dat niet anders deed dan tekenen of dagdromen. Dit was tot het middelbaar, toen ben ik elektromechanica gaan studeren. Vanaf dan deed ik eigenlijk gewoon wat iedereen van mijn leeftijd deed en heb ik geen potlood meer vastgehad. Toch voelde ik me wel nog steeds aangetrokken tot creatieve dingen. In de laatste jaren van de middelbare school had ik door dat deze technische richting helemaal niets voor mij was. Ik heb even op mijn tanden gebeten en de richting afgemaakt zodat ik daarna iets creatiever, interieurvormgeving, kon gaan studeren.’

‘Het eerste jaar is altijd zoeken en eigenlijk was ik nog niet volwassen genoeg om de juiste keuze te maken. Op dit moment ben ik terug beginnen tekenen in schetsboeken, meer technisch maar het was wel een oproep voor de creativiteit in mezelf. Het tekengedeelte lag me dus wel, maar het maken van maquettes was voor mij de hel. Dit werd ook opgemerkt door mijn docenten.’

‘Ik werd toegelaten en vanaf toen ben ik begonnen met de ontwikkeling van mijn eigen tekenstijl’

‘Op een dag kreeg ik de vraag van een docent waarom ik geen Illustratie Vormgeving op Sint Lucas ging studeren. Ikzelf wist niet dat dit soort richtingen bestond, het was iets totaal nieuw voor mij. Ik heb mijn jaar zo goed mogelijk proberen af te maken en heb deelgenomen aan de toelatingsproef van Sint Lucas in Antwerpen. Ik werd toegelaten en vanaf toen ben ik begonnen met de ontwikkeling van mijn eigen tekenstijl in de richting Illustratieve Vormgeving. Ik ben blij dat ik een kans gekregen heb om deze studie te starten en het zou zalig zijn om hiervan mijn werk te kunnen maken. Het is een gave en ik moet ze gewoon gebruiken.’

 

Beschrijf jezelf in drie woorden. Waarom heb je voor deze woorden gekozen?

Nonchalant, vriendelijk en creatief. Ik ben een persoon die er niet altijd bij is met zijn gedachten. Maar ik maak me niet om de kleinste dingen druk en snap niet altijd waarom mensen moeilijk doen over futiliteiten. Nog een belangrijke eigenschap van mezelf is vriendelijk zijn. Ik erger me aan mensen die onbeleefd zijn. Je kan beter iedereen te vriend houden want je weet nooit wat iemand voor je kan betekenen in de toekomst. Ik zal ook sneller de schuld op mezelf nemen dan blijven te ruziën, want dat is verspilde energie. En natuurlijk de creativiteit die ik naast het tekenen probeer uit te breiden door het ontwerpen van mijn eigen kleren met Nonchalant.’

 

Wie is je favoriete kunstenaar? Waarom?

‘Mijn favoriete kunstenaar is Kodone, een Amerikaanse hedendaagse artiest. Hij heeft echt een aparte stijl, vooral digitaal, en tekent over de Amerikaanse rapscene. Ik vind dit heel interessant omdat het abstract is met slordige lijnen, maar toch clean genoeg. Hij heeft dezelfde leeftijd als ik en is het voorbeeld van wat ik zou willen realiseren.’

 

Heb je een bepaalde stijl?

‘Ik teken op verschillende manieren, maar het nonchalante keert wel steeds terug.  Ik laat lijnen los uit mijn pols komen, daarom teken ik op groot formaat. Mijn vormen en verhoudingen kloppen meestal niet, maar ik gebruik ze op een manier dat het totaalbeeld wel klopt. Net als in modelklas probeer ik een model niet exact na te tekenen. Ik probeer net buiten het schoolse te staan en gewoon iets geks te doen. Ik ben fan van expressiviteit met felle kleuren, maar ik probeer het ook simpel te houden door lijnen of vlakken te tekenen die iets abstract toevoegen aan mijn werk.’

‘Ik teken met de Amerikaanse en Nederlandse hiphopscene als thema, terwijl ik er de hele dag door naar luister’

Waar haal je je inspiratie?

‘Ik haal veel inspiratie uit de duizenden beelden die je dagelijks voorgeschoteld krijgt op je tv, gsm en zelfs in reclames. Als ik iets zie dat ik leuk vind, wil ik dat op mijn manier proberen vast te leggen. Dit gaat dan meestal over beelden met vrouwen, van de Instagram van Kendall Jenner tot een mooie verschijning tijdens Liefde voor Muziek. Ook muziek speelt hierin een rol. Zo teken ik met de Amerikaanse en Nederlandse hiphopscene als thema, terwijl ik er de hele dag door naar luister.’

‘Ik denk niet dat ik veel werken gemaakt heb waarin geen vrouw te bespeuren is’

Wat is je favoriete onderwerp om over te tekenen?

‘Vrouwen zijn mijn grootste inspiratie. Ik denk niet dat ik veel werken gemaakt heb waarin geen vrouw te bespeuren is. In mijn ogen zijn vrouwen nog steeds de mooiste creaties van moeder natuur. Mannen begrijpen ze niet of willen ze gewoon niet begrijpen. Ik probeer deze schoonheid op een expressieve manier op papier te zetten. Meestal teken ik vrouwen die deels naakt zijn, maar ze geven niet alles prijs.’

 

Heeft de coronacrisis je geïnspireerd?

‘Goh, niet echt geïnspireerd. Ik heb er wel enkele werken aan gewijd, maar je krijgt ook niets anders meer te zien of horen. Het is niet dat het bij mij interesse opwekt om echt iets rond het coronavirus te tekenen.’

 

Op welke manier blijf je creatief bezig tijdens quarantainetijden?

‘Ik probeer andere dingen uit. Nu heb ik bijvoorbeeld een hele schilderset gekocht. Ik was nooit fan van schilderen maar nu ik er tijd voor heb, wil ik de stap wel zetten. Daarnaast doe ik natuurlijk tekenwerk voor school en help ik een vriendin bij het vormgeven van haar portfolio. Ook werk ik enkele ideetjes uit voor mensen die het me vragen.’

 

Hoeveel uren per dag ben je creatief bezig?

‘Ik schat een uur of vier. Het hangt echt af van dag tot dag, soms minder en soms wat meer. Ik probeer me wel elke dag creatief bezig te houden. Af en toe gun ik mezelf rust maar je wil toch altijd iets nuttig gedaan hebben.’

 

Wat is je favoriete werk van jezelf?

‘Daar moet ik even over nadenken. Ik denk misschien toch deze girlgang, dit was het begin. Ik heb al mijn interessante beelden van vrouwen samengevat in een kunstwerk. Hierover heb ik verf gegoten en voor mij persoonlijk matchten de kleuren wel met het werk. Ik deed maar wat en dat brengt soms iets succesvol met zich mee.’

Het werk dat Dries nauw aan het hart ligt. © Dries van Dyck

 

Wat betekent kunst voor je?

‘Kunst is vrijheid. Alles kan en alles mag. Er zijn nu eenmaal geen regels in het maken van kunst, ieder doet dit op zijn manier. Je kan je fantasie de vrije loop laten gaan. Misschien is het ook wel iets om even te ontsnappen aan een realiteit vol regels en beperkingen.’

‘Het is natuurlijk leuk om iemand te zien met jouw tekening op zijn rug als je een avondje gaat stappen’

Verkoop je je kunst ook? In welke vorm en via welk medium?

‘Ik heb enkele maanden geleden voor de tweede keer twee hoodies uitgebracht onder mijn merknaam Nonchalant, wat natuurlijk een directe verwijzing is naar mezelf. Momenteel wacht ik op de druk van twee longsleeves voor de tussenperiode en tegen de zomer zullen het T-shirts met korte mouwen worden. Hier beleef ik veel plezier aan en er is niets leuker dan zoiets van jezelf hebben. Het is natuurlijk leuk om iemand te zien met jouw tekening op zijn rug als je een avondje gaat stappen.’

 

Waar zie je jezelf binnen 10 jaar?

‘Wat een vraag, dit kan ik moeilijk inschatten. Je weet niet wie je tegen het lijf gaat lopen. Binnen tien jaar ben ik 33. Dat is de leeftijd waarop ik mezelf graag gesetteld wil zien bij de juiste dame die kan zorgen voor een kleine opvolger. Ik zou graag iets creatief blijven doen met kleding. Wie weet wat er nog aankomt met Nonchalant. Iets in de muziekwereld zou ook leuk zijn, zoals het ontwerpen van albumcovers. Ik kan alle kanten uit, we zullen wel zien wat de toekomst brengt.’

 

Tekst: Jolien Ceulemans, foto’s: ©Dries van Dyck