10/04/2020

Janne (24): ‘Mensen snappen het gewoon niet, cosplay’

Janne, Jans_cosplay op Instagram, is een Nederlandse cosplayer van 24 jaar en werkt aan haar master psychologie. Cosplay is het tot leven brengen van fictieve personages met kostuums en accessoires. Op haar Instagramaccount deelt ze haar werk met de rest van de wereld.

‘Ik ben begonnen in 2018. Toen maakte ik mijn eerste cosplay, een cape voor Roodkapje. Dat was omdat mijn vriend vaak naar Elfia ging, een fantasy-conventie in Nederland, en ik wou eens meegaan. Ik wou erg graag in kostuum gaan dus maakte ik er zelf een. Ik wist toen nog niet of ik het wel leuk vond en Roodkapje, ja, dat kon ik met kleine dingen van thuis zelf maken. Uiteindelijk vond ik het zo leuk dat ik meer wou gaan doen.’

Boeken en DIY

‘Nu doe ik nog steeds voornamelijk boekcosplays. Ik hou erg van boeken en toen dacht ik: “Als ik nu echt een kostuum wil gaan maken, wat wil ik dan gaan doen?” Op dat moment had ik net het boek A court of mist and fury van Sarah J. Maas gelezen. Dat boek betekende heel erg veel voor me en daarom wou ik echt heel graag iets van die serie tot leven brengen. Zo rolde ik in de boekengemeenschap en in het boekcosplay.’

‘Ik maak bijna al mijn kostuums zelf. Dat doe ik samen met mijn buurvrouw van 79. Zij leert mij naaien. Het wisselt wel een beetje. Soms koop ik dingen en doe ik er niets aan, soms koop ik dingen en vermaak ik die en soms maak ik het volledig zelf. Als ik wapenuitrusting maak, dan maak ik het wel volledig zelf. Die duren dan ook erg lang. Aan sommige kostuums ben ik een volledige dag bezig en sommige kosten me dan weer erg weinig tijd.’

‘Mijn ouders vinden het niet zo leuk. Zij vinden het gewoon heel raar’

Elfenoren

‘Mijn vrienden vinden wat ik doe erg leuk. Ik heb ook al heel veel mensen leren kennen via de cosplaygemeenschap, maar ook de vrienden die er niet inzitten vinden het leuk om mijn foto’s te zien. Er zijn ook al vrienden meegegaan naar Elfia om te zien wat dat nu juist was. Ze tonen echt wel interesse. Mijn ouders vinden het niet zo leuk. Zij vinden het gewoon heel raar. Zeker als ik photoshoots doe en ik elfenoren op heb, ja dat vinden ze niet echt leuk.’

‘Ik loop nu stage. Ik ben mijn master psychologie aan het afronden. Een bedrijf had mij uitgenodigd voor een gesprek voor een eventuele stage, ik had zelf niet bij hen gesolliciteerd. Ze vroegen om mijn hobby’s dus ik had het over cosplay. Toen hebben ze mij midden in dat gesprek belachelijk gemaakt. Het was een man en een vrouw, plots draaide de vrouw zich naar de man en hoor ik ze zeggen: “Oh nee, ze is raar!” Ik zat tegenover hen en ik wist echt niet wat ik moest doen.’

https://www.instagram.com/p/B_NVVpOj-xB/

‘Ik realiseerde me toen wel dat als ze zo reageerden, ik niet in dat bedrijf wil werken. Maar nadien heb ik het wel van mijn cv afgehaald en als ze vragen naar mijn hobby’s heb ik het eerder over boeken lezen in plaats van dat ik zeg dat ik leuke kostuums maak. ‘

Vooroordelen

‘Ik denk er wel nog steeds over na, of ik dit wel kan blijven doen. Ik gebruik ook niet mijn echte naam. Ik gebruik een bijnaam, maar het is makkelijk om me terug te vinden. Mijn buurvrouw met wie ik alles maak, die reageert soms met mijn echte naam dus ik hou het gescheiden maar toch niet helemaal. Ook vrienden die ik in het echt ken, maar die ook mijn account volgen reageren soms met mijn echte naam. Ik denk er wel eens over na of ik het nog meer moet scheiden en de fotografen echt moet vragen enkel mijn bijnaam te gebruiken.’

‘Er zijn heel veel cosplayers die ook lingerie doen, cosplayboudoir. Dat lijkt me tof maar ik kan dat gewoon niet met mijn werk later. Dus ook al zou ik het eens willen proberen om het gewoon eens meegemaakt te hebben, kan ik het niet omdat ik bang ben dat de fotograaf het toch online zet en ik dan terug te vinden ben. Wat dat betreft, is het wel beperkend.’

‘Buitenstaanders denken dan dat je hele leven eromheen draait of ze denken dat je het leven niet serieus neemt’

‘Mensen snappen het gewoon niet, cosplay. Kijk naar wat je ziet op televisie. Dan volgen ze iemand die naar een conventie gaat, maar dat is dan iemand die zich zo hard inleeft in het karakter dat hij thuis ook met elfenoren rondloopt. Buitenstaanders denken dan dat je hele leven eromheen draait of ze denken dat je het leven niet serieus neemt. Ze hebben zoveel vooroordelen.‘

Hoge split

‘Ik was aan het shooten op een conventie. Ik had een jurk aan met een hoge split, die had ik zelf gemaakt en was ik erg trots op. Er liepen toen twee jongens voorbij die ik niet kende. Mijn vriend stond iets verderop dus die hoorde alles. Ze namen hun camera, maakten een foto en riepen nadien: ‘Oh nu weet ik waar ik me op ga aftrekken!’ Je voelt je veilig binnen zo’n conventie en dan gebeurt er zoiets. Een conventie hoort een veilige plek te zijn. Sindsdien heb ik die jurk niet meer gedragen, ik ben bang dat mensen me gaan veroordelen omdat ik een hoge split draag. Dus ja, mensen kunnen online heel vervelend zijn, maar ook in het echt.’

‘Het kan erg competitief worden’

‘Binnen de online boekengemeenschap zijn er soms ook problemen. Grote accounts met veel volgers klitten samen tegen de kleinere accounts. Dat is jammer. Ik vind het bijvoorbeeld fijn om te zien hoe we allemaal dezelfde personages tot leven brengen, om te zien hoe andere mensen een personage interpreteren. Dat is helaas niet bij iedereen zo. Het kan erg competitief worden en dat is natuurlijk niet leuk.’

Ontwerpen, plannen en nieuwe mensen leren kennen

‘Het ontwerpen, plannen en zoeken naar referenties vind ik echt leuk. Het maken vind ik soms echt vreselijk. Ik ben vrij perfectionistisch en ik wil het gewoon kunnen. Dan wil ik iets nieuws proberen ook al kan ik het helemaal nog niet. Maar het tofste blijft voor mij de samenwerking met de fotografen. Ik werk altijd met een fotograaf, dat vind ik veel toffer. Alles wat je ziet op de foto’s is echt, dat vind ik leuker dan achteraf je achtergronden erin kleven met Photoshop. Ik ben zo al op veel leuke plekken geweest en heb veel fijne mensen leren kennen door deze hobby.’

‘Laatst ben ik voor het eerst in mijn eentje naar Londen gevlogen om daar een vriendin te bezoeken. We kennen elkaar via Instagram en daar klikte het erg goed. In het echt klikte het nog beter, en dat is gewoon echt heel fijn. Dat is waar het allemaal om draait.’

‘Ik stop liever meer tijd in twee of drie kostuums per jaar dan dat ik er iedere maand meerdere maak’

‘Ik studeer dus psychologie, een master. Ik heb besloten aan het begin van mijn master dat ik het over twee jaar zou doen in plaats van maar een jaar, dus ik heb wel wat meer tijd over. Maar ik moet ook werken om de huur te betalen. Het is dus wel echt een hobby die ik over langere tijd doe. Ik kan niet iedere maand drie kostuums af hebben en dan daar mee werken. Dat wil ik ook niet. Ik stop liever meer tijd in twee of drie kostuums per jaar dan dat ik er iedere maand meerdere maak. Anders is het voor mij ook te veel. Het moet een hobby blijven.’

Tekst: Yoni Delplanque, foto: ©Byjacquelinephotography