10/04/2020

Podcast: Blijf in uw kot! Maar wat als jouw ‘kot’ niet écht een ‘thuis’ is?

Lisa (21)* zit net zoals vele andere studenten thuis door de ‘lockdown-light’. Maar in tegenstelling tot die andere studenten heeft Lisa niet bepaald een warm nest. Een moeilijke thuissituatie zorgt ervoor dat ‘in haar kot blijven’ een heuse opgave wordt. 

De lockdown-light gaat ondertussen zijn derde week in. De federale overheid roept iedereen op om thuis te blijven en alle niet-essentiële verplaatsingen zijn verboden. Er geldt ook een samenscholingsverbod. Enkele weken thuisblijven lijkt voor sommigen geen probleem te zijn, anderen hebben het dan weer moeilijk met de verveling. Maar thuis blijven is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Voor kinderen en scholieren in een moeilijke gezinssituatie heeft de overheid oplossingen achter de hand. Voor hen proberen de scholen opvang te voorzien, maar hoe zit dat nu met studenten?

Door een moeilijke relatie met haar ouders, broers en zussen probeert Lisa ‘thuis’ zoveel mogelijk te mijden door zich op allerhande hobbies te storten. De hogescholen en universiteiten hebben hun deuren gesloten en ook de jeugdbewegingen hebben hun activiteiten moeten annuleren. Lisa is nu verplicht om thuis te blijven.  Maar hoe houdt ze dit vol? Luister hier naar haar getuigenis:

*Lisa is een schuilnaam.

Afbeelding: © Seppe Ceunen
Muziek: Titel: November Artist: Benjamin Tissot (bron: bensound.com) alle rechten voorbehouden
Tekst en audio: © Seppe Ceunen