WOII
03/04/2020

Podcast – Senioren zien gelijkenissen tussen coronavirus en WO II: ‘We waren ook laat met onze tegenaanval tegen de Duitsers’

De huidige coronacrisis vertoont opvallende gelijkenissen met de situatie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Senioren Paul Vermeijen en Agnes Thielemans uit de Kempen vergelijken deze periodes. Ze hebben nog veel herinneringen aan 40-45. ‘De lege straten waren ons speelterrein’, zegt Paul. 

De vader van Paul Vermeijen (81) was gemobiliseerd in de oorlog. Het was een intense periode, maar hij heeft toch mooie herinneringen aan zijn kindertijd. ‘We speelden buiten in de lege straten en hadden de tijd van ons leven’, zegt hij. Paul vergelijkt spontaan de Tweede Wereldoorlog met het coronavirus. ‘Ze wisten dat de Duitsers gingen aanvallen, maar reageerden te laat. Met het coronavirus is dat eigenlijk hetzelfde’, zegt hij.

Agnes Thielemans (82) groeide op in de oorlog en beleeft nu de coronacrisis. ‘Naar buiten gaan was toen niet altijd mogelijk, maar eten hebben we nooit tekort gehad’, zegt ze. Haar vader Jos moest meevechten in de oorlog. Toen hij na een lange periode terug thuiskwam, herkende ze hem niet meer door zijn felle haar- en baardgroei.

Luister hieronder naar de getuigenissen van Paul en Agnes.

Tekst en podcast: Shellsea Bosmans, foto: Pixabay (CCO), muziek: Di Evantile