14/04/2020

SPREEJ is terug, en hoe!

Je leest het goed, de SPREEJ van SAFI en SPREEJ. Na jaren stilte is het Gentse deel van het bekendste rapduo van Vlaanderen opnieuw opgestaan. Niks te vroeg, als je het mij vraagt, want de muziekwereld snakte naar een nieuwe invloed, en die brengt SPREEJ.

 

De ondertussen 31-jarige Gentenaar is niet meer de jonge kerel die samen met Sevi Geerts, beter bekend als Safi op pukkelpop stond. Het heeft lang geduurd, maar Christophe Caboche is nu een solo-artiest. Met zijn eerste solo-album, TFOH, zegt hij zijn vroegere zelf vaarwel en komt zijn gangsterlijke kant naar boven.

 

TFOH bestaat uit 6 nummers, allemaal totaal niet te vergelijken met wat hij een goede zes jaar geleden uitbracht. Zijn Gents accent blijft klinken maar er sluipt zowel Engels als Frans in zijn teksten. Qua Lyrics is SPREEJ nog altijd zijn trucs niet verleerd, mede door zijn mix in talen en een indrukwekkende stem, weet hij het luisterend publiek te boeien. Het feit dat het soms lastig te verstaan is, kijken we door de vingers.

 

1. BEEP BEEP ★★★

Kan gezien worden als de comebacktrack, hoewel het niet het eerste nummer was dat werd uitgebracht. De Gentenaar kondigt aan in zijn nieuwe stijl dat hij effectief terug is. ‘De scène heeft u nodig man, ik de scène ni.’ Hij is hier om de hiphop-scène meer op de kaart te zetten. Niet als deel van een duo, maar als een solo-artiest.

 

2. LOSTBOYDEMIGOD ★★★★

De echte comebacktrack van SPREEJ, uitgebracht op 24 januari 2020. Voor vele fans was het net alsof ze een andere rapper voor zich hadden. Zo veel verandering, zo veel om over te praten. De titel is wel ietsje pretentieus, maar ook dat hoort er bij. Het nummer is heel goed onthaald geweest. Komt dat door het gemis of door de oh zo nieuwe stijl van de rapper. Hoewel het misschien niet de bedoeling was, heeft SPREEJ wel voor veel hype gezorgd van fans die toch jaren in spanning bleven wachten op de terugkomst.

 

 3. E-40 ft. BERRY ★★

Toch wel de mindere van het album. Ik kan mijn vinger niet precies leggen op de plek waar het voor mij een beetje misloopt maar ik zou zeggen dat de flow een beetje stroef loopt. Live zal het waarschijnlijk heel goed klinken, heel dit album trouwens.

 

4. BLAAS ★★★★

Hoewel het nummer traag op gang komt, is ook dit nummer een kans voor SPREEJ om zijn talenten te tonen. Na een kleine twee minuten onder een lage, trage toon te starten ontploft het nummer voor enkele seconden om dan weer terug te gaan naar dat meer monotone ritme. De heel repetitieve beat samen met de diepe en soort van rustgevende stem van SPREEJ hebben zowaar bijna een hypnotiserend effect.

 

5. PETITS GAMINS ft. JAY MNG ★★★

Van alle nummers is dit eigenlijk één dat er uit springt. Het snelle ritme zorgt ervoor dat dit nummer soms wat lastig is om te verstaan, JAY MNG helpt daar ook niet echt mee. Maar net omdat het zo uitstaat krijgt dit nummer juist een goede score. De scherpe beats, gemengd met een snelle flow zorgen voor een uitstekende en energieke vibe.

6. WAAROM DOEDET ★★★

In zijn laatste nummer verlegt hij zijn perspectief naar dat van de luisteraar. Het publiek vraagt zich af of hij nu eigenlijk iets vertelt en of hij nu eigenlijk beter is geworden of dat er gewoon veel spanning is rond zijn terugkeer naar de muziekwereld.

 

Hoewel SPREEJ niet meer de 25-jarige jongeman is die wijze levenslessen rapt aan de zijde van SAFI is er zeker een plaats voor hem in de muziekwereld. Het is ruwer en harder maar daarom zeker niet slechter. Het is een SPREEJ waar we aan gewoon gaan moeten worden. De schreeuwende tienermeisjes die vroeger hem toeriepen, zullen met dit album en deze stijl waarschijnlijk vervangen worden door echte hiphop fans.

 

Fans van het album kunnen zich verwachten aan de album release op 17 juni in de Charlatan in het Gent van SPREEJ. Laatste tickets zijn nu te koop.

 

Tekst: Averhals Wannes

Foto: Stacii Samidin