28/04/2020

Vijf boeken voor wie eens goed wil huilen

Soms heb je gewoon eens nood aan melancholische muziek, een huil-film, of een erg triest boek. In dit lijstje vind je een mix van young adult, adult, fictie en non-fictie boeken. Liefdesverhalen, verhalen over een donkere vlek in onze geschiedenis of gewoon een verhaal met een erg mooie boodschap? Voor ieder wat wil. Een ding hebben deze boeken allemaal met elkaar gemeen, ze scheuren je hart aan stukjes.

  1. Voor Jou – Jojo Moyes

Voor Jou, geschreven door de Engelse Jojo Moyes vertelt het verhaal van Louisa ‘Lou’ Clark en William ‘Will’ Traynor. Will is verlamd van zijn nek tot aan de puntjes van zijn tenen. Lou is een vrolijke jonge vrouw die haar job verliest en aangenomen wordt als de nieuwe verzorger voor Will. Dit loopt echter niet van een leien dakje, William wil niet geholpen worden. Will wilt sterven. Lou maakt er haar doel van Wills levenslust weer terug te geven. Dit boek is een prachtige roman en een echte tranentrekker.

 

 

  1. Op het einde gaan ze allebei dood – Adam Silvera

Adam Silvera is een Amerikaanse Young Adult fictie auteur. Ook dit boek is een Young Adult boek. Om twaalf uur ’s nachts krijgen Rufus en Mateo een telefoontje van Death-cast, een organisatie die mensen inlicht dat ze de volgende dag zullen sterven. Mateo en Rufus kennen elkaar niet maar toch kruisen hun wegen op hun laatste dag. Deze fictieve wereld van Adam Silvera zet je aan tot denken. Wat zou je doen als je wist dat vandaag je laatste dag was? Dit boek is een rollercoaster van begin tot einde en hoewel de titel het niet laat blijken, is dit wel degelijk een roman. Maar maak je geen illusies. Op het einde gaan ze allebei dood.

 

 

  1. Een weeffout in onze sterren – John Green

Deze kent iedereen ondertussen, Een weeffout in onze sterren van Amerikaans auteur John Green. Hazel blijft in leven door een medicijn dat haar leven rekt. Augustus ‘Gus’ overwon kanker maar verloor wel een been. De twee trekken er samen op uit. Dit boek gaat door merg en been en laat je eens nadenken over hoe dankbaar je mag zijn dat je leeft.

 

 

  1. De jongen in de gestreepte pyjama – John Boyne

Dit verhaal, geschreven door de Ierse John Boyne, speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bruno, een negenjarig jongetje wiens vader een hoog geplaatste nazi is, komt naast het concentratiekamp Auschwitz wonen. Bruno heeft niemand om mee te spelen dus sluipt hij naar het lange hek dat langs hun huis loopt. Daar sluit hij vriendschap met een Joods jongetje, gekleed in een gestreepte pyjama. Dit verhaal is een fictief verhaal en toont de gruwel van de holocaust door de ogen van een kind. Bruno weet helemaal niet wat er aan de hand is, of wat een concentratie kamp is. Wederom een verhaal dat door merg en been gaat.

 

 

  1. Wonder – R.J. Palacio

August ‘Auggie’ is anders. Hij houdt van alles waar een tienjarige van houdt, maar toch is hij anders. Zijn gezicht is misvormd en mensen staren hem na. Auggie’s ouders willen hem naar een gewone school sturen, maar wat als ze hem uitlachen? Doordat het verhaal in acht delen is opgedeeld krijg je het perspectief van verschillende mensen te zien. Zijn ouders, zijn zus, zijn nieuwe vrienden en zelfs het vriendje van zijn zus. Dit verhaal laat niemand onberoerd met de mooie boodschap dat het met zich meedraagt: ‘Kijk verder dan het uiterlijk, wat binnenin zit telt.’

 

Voor wie niet graag leest, vier van de vijf boeken zijn verfilmd geweest. Voor jou onder de naam Me before you, Een weeffout in onze sterren onder de naam The faults in our stars, De jongen in de gestreepte pyjama onder de naam The boy in the striped pyjamas en Wonder onder dezelfde naam. Wie toch een boek verkiest boven een film koopt best lokaal. Bestel je boek bij de lokale boekhandel en steun lokale handelaren tijdens deze moeilijke periode.

Tekst: Yoni Delplanque foto: © Yoni Delplanque