29/05/2020

7 verrassende stukjes België om te ontdekken tijdens jouw staycation

Nu we allemaal (waarschijnlijk) zullen moeten thuisblijven deze zomer, zullen we er samen in België het beste van moeten maken. Maar vakantie in eigen land hoeft niet saai te zijn. Hieronder vind je alvast zeven verborgen parels die je echt eens moet checken, checken en nog eens checken.
(Door de corona-crisis is het merendeel van deze plekken gesloten, maar daar komt begin juni normaal gezien verandering in, red.)

1. Dode Doel

Doel kennen we allemaal van de kerncentrale, maar gedurende 700 lange jaren stond het dorp Doel langs de Schelde, dicht bij Antwerpen. Zowat heel de 20e eeuw lang wou dat Antwerpen zijn haven uitbreiden en Doel slopen. In 1999 slaagden ze erin om onleefbaar te verklaren. Maar in 2007 startte een campagnegroep genaamd ‘Doel 2020’ een campagne om het voortbestaan van het dorp te verzekeren. Ze willen dat doen met de hulp van street artists, die Doel gebruiken als hun schildersdoek. Vandaag staat de stad nog steeds recht, een kleurrijke warboel aan graffiti. En oh ja, er leven nog steeds negentien mensen.

 

2. (Finding) Nemo 33

Wie fan is van duiken, of simpelweg zijn grenzen wil verleggen, hoeft niet verder te zoeken dan Nemo 33 te Brussel. Geopend in 2004 door John Beernaerts, was Nemo 33 een decennia lang het diepste indoor zwembad ter wereld. De diepte bedraagt, je raadt het nooit, 33 meter. Pas in 2014 werd het record afgesnoept door de Y-40 in Italië. Toch blijft het bijzonder indrukwekkend, en de perfecte activiteit voor elke durfal. Je kan er trouwens ook op de diepte van tien meter dineren, in een grote glazen bol. Er is wel maar één tafeltje, reserven op voorhand is dus de boodschap.

 

3. Café van 2004 bieren

Moeten het allemaal plaatsen zijn voor durfallen en ontdekkers? Zeker niet! Af en toe mag ontspannen zeker. En Belgen doen dat het liefst met een biertje natuurlijk. Één van de 2004 beschikbare bieren van het Délirium Café in Brussel misschien? Daarmee heeft het trouwens meteen een wereldrecord binnen, dat het verkreeg in 2004. Wie keuzestress krijgt door alleen maar aan zoveel opties te denken, hoeft niet te vrezen. Het personeel stelt je gegarandeerd wel enkele gepersonaliseerde opties voor.

 

4. De grotten van Han Remouchamps

Ook de natuur brengt de nodige wonderen met zich mee, ditmaal in de vorm van een rivier. Niet zomaar een rivier, maar de langste ondergrondse rivier ter wereld: de Rubicon (neen, niet die van Caesar). De rivier huist zich in de grotten van Remouchamps, die op zich al grondig indrukwekkend is. Hij werd bewoond door jager-verzamelaars in de prehistorie, herontdekt in 1828, gebruikt als wijnkelder en zelfs als schuilkelder tijdens de Tweede Wereldoorlog. Maar het toppunt zijn natuurlijk de zeven gigantische zalen die de Rubicon heeft uitgesleten.

 

5.  Onafhankelijke Cinema

Voor de fanatieke filmganger en/of cultuurfanaat hebben we ook iets in peto: Cinema Nova. De vzw is niet zoals andere cinema’s, aangezien er geen commerciële films worden gespeeld. Enkel onafhankelijk geproduceerde films maken kans. Sinds zijn oprichting in 1997 in hartje Brussel draait hij volledig op op vrijwilligers, en dat doet hij nog steeds. Maar zo goed als ik Cinema Nova kan proberen omschrijven, hun eigen woorden spreken boekdelen: ‘de referentie geworden voor alles wat alternatief heet in de audiovisuele wereld, of dat nu staat voor “onconventioneel” of eenvoudigweg “anders”.’

 

6. Fort de la Nature

Als je ooit in de buurt van Luik bent, is het ‘Fort de la Chartreuse’ een must. Gebouwd tussen 1817 en 1823 door de Nederlanders (aangezien België nog niet bestond), werd het meer dan een eeuw in dienst gehouden. Gedurende die periode werd het, naast als fort natuurlijk, gebruikt als gevangenis in beide wereldoorlog, en zelfs als ziekenhuis door de Verenigde Staten. Uiteindelijk werd het in 1988 voorgoed verlaten. Het hedendaagse resultaat? De verrassend aangename combinatie van natuur, gebouw en jawel, graffiti.

 

7. Zelfvoorzienende zwemvijver

Ook Antwerpen heeft nog een verborgen parel: het Boekenbergpark net buiten ’ ‘t stad’ in Deurne. Tussen al dat groen in het park bevindt zich een zwemvijver. De catch: hij is volledig zelf zuiverend. Geen chemicaliën, geen overbodig onderhoud, niks. De rietkragen naast het park  zorgen ervoor dat het water altijd ‘proper’ blijft. Dus als de drang naar verfrissing groot wordt, kan je hier een verfrissende, ecologische duik komen nemen.

 

 

Tekst: Robbe Debraekeleer

Foto’s: 1. ©Kaushik Patowary; 2. ©Nemo33; 3. ©Deliriumvillage; 4. ©Liegetourisme.be; 5. ©Andre Rae; 6. ©Johan Bakker / ©Hullabaloo; 7.  ©Pieter Tan