15/05/2020

Oorverdovend – Jouw wekelijks radio-avontuur dwars door de geluidsgolven heen!

Vier radio-uitzendingen lang hebben audiostudenten en 21bis-redacteurs Thomas Pierlé en Elias Ysebaert hun bachelorproef rond geluid gemaakt. Het resultaat is Oorverdovend, een radioprogramma vol interessante weetjes en feiten over geluid! In dit artikel kan je luisteren naar alle onderdelen die aan bod kwamen in de vierde uitzending.

We kunnen er niet omheen, het coronavirus heeft alle sectoren getroffen. En dat is niet anders voor de mediasector. Ook de radio draagt de gevolgen van deze gezondheidscrisis. Maar die gevolgen zijn niet per se negatief. Integendeel, de Vlaming is een trouwe radioluisteraar geworden en maakt graag gebruik van muziekstreamingdiensten!

 

Tijdens de coronacrisis werd er ook iedere dag geapplaudisseerd voor de helden van ons land. Maar van waar komt applaus nu eigenlijk en waarom applaudisseren we? Dat wilden wij wel eens onderzoeken!

 

We kijken tijdens deze uitzending graag naar de positieve effecten van de quarantaine. De natuur herleeft duidelijk ook. En dat zie je niet alleen, dat hoor je ook! En hoe zit het met het niveau van omgevingsgeluid dankzij de quarantaine?

 

In iedere uitzending staat een ingezonden vraag van een nieuwsgierige luisteraar centraal. Is het een feit of een fabel? Dat onderzoeken we graag!

 

Muziek kan je overal horen! Zelfs op de plaatsen waar je er het minst bij stilstaat kan je muziek horen! En die muziek is tot in de puntjes bedacht en uitgeschreven om perfect bij het volledige plaatje te passen.

Wist je dat je in de Efteling zelfs een sprookje kan vinden dat is geschreven door onze voormalige koningin Fabiola? Het sprookje ‘De Indische Waterlelies’ werd ter ere van het vijftienjarig bestaan van het pretpark gerealiseerd tot attractie. En daarbij hoort natuurlijk ook passende muziek:

Je hoeft zelfs niet eens uit je eigen kot (of bubbel) te komen om de kracht van muziek te ervaren. We hebben het dan niet over je radio of smartspeaker, je moet het zelfs niet zo ver zoeken.

 

Dat de luister- en streamingcijfers omhoog gingen, dat weet je ondertussen. Maar ook cijfers van streamingdiensten zoals Netflix gingen de hoogte in. Stond je er al eens bij stil hoeveel werk er in tv-producties zit? Je hoort hier alles over een heel klein en onmisbaar deeltje, namelijk foley!

Wil je nu ook eens met je ogen zien (en horen) hoe deze geluiden worden gemaakt? Bekijk dan deze reportage op YouTube!

 

Het uur wordt afgesloten met cultuur. De cultuursector heeft het moeilijk deze periode, maar er worden hier en daar oplossingen voorzien. Een van die oplossingen is een initiatief van vzw Verb(l)ind.

 

 

Herbeleef ook het avontuur van Oorverdovend op Instagram.

Tekst en audio: Elias Ysebaert en Thomas Pierlé, afbeelding: © Elias Ysebaert