07/05/2020

Bloom for change voor Julie Van Espen: ‘Een bloem staat symbool voor wat we kunnen bereiken als bevolking’

Een jaar geleden op 6 mei 2019, stond de wereld even stil. Julie Van Espen (23) uit Schilde werd vermoord teruggevonden in het Albertkanaal in Antwerpen. Na een golf van verdriet en angst werd Julie het symbool van seksueel geweld op vrouwen.

Eline Van Hooydonck organiseerde vorig jaar samen met Ayke Gubbels en enkele andere organisatoren een mars tegen seksueel geweld op vrouwen. Zo’n 15.000 mensen stapten mee als steunbetuiging voor de slachtoffers. Door de lockdown is het dit jaar niet mogelijk om een nieuwe mars te organiseren. Toch zetten de organisatoren van de mars dit jaar een nieuwe actie op poten in samenwerking met diverse organisaties waaronder Sensoa, Amnesty International, Child Focus en CAW. Met de campagne ‘Bloom for change‘ willen ze niet enkel Julie herdenken, maar ook een boodschap van hoop de wereld insturen.

Beluister het gesprek met Eline Van Hooydonck, medeorganisator van Bloom for change, hieronder.

 

Heb je vragen over seksueel grensoverschrijdend gedrag, heb je raad of een luisterend oor nodig? Dan kan je terecht op PUNT.VZW. De site werd opgericht na de dood van Julie, en dient als organisatie die zich inzet voor een betere ondersteuning van mensen die in aanraking komen met seksueel grensoverschrijdend gedrag.

illustratie: @nietnulaura

Reportage: Marlies Schelfhout, foto: Irina Iriser – Unsplash, Muziek: Royalty Free music Youtube