25/05/2020

Oasis en Hitchcock in je living: 5 cultuurtips voor in je kot

Om toch nog van cultuur te kunnen genieten van cultuur in deze barre tijden somden we vijf uiteenlopende tips op. Van concerten tot films. Voor ieder wat wils.

  1. Brusselse muziektempel in je living

Via ABtv biedt de Ancienne Belgique opnames van volledige concerten online aan. Het gaat om recentere optredens, zoals dat van de Belgische indierockband Portland. Je misschien wel bekend van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. Concerten die al veel langer geleden plaatsvonden, werden ook online geplaatst. Omdat ze een plek verdienen in ons collectief geheugen. Het concert van Oasis, de inmiddels gesplitte band rond de broers Gallagher, is hier een perfect voorbeeld van. De AB werd in 2000 uitverkoren door de broers voor hun Europese showcase. Niets kan tippen aan een avond meedeinen op de muziek in de Brusselse muziektempel. Maar ABtv biedt een waardig alternatief.

  1. Theater vanuit je zetel

Toneelspelersgezelschap STAN, acroniem voor Stop Thinking About Names, is al jarenlang een gevestigde waarde binnen de theaterscene. Het theatercollectief rond Frank Vercruyssen, Jolente De Keersmaeker en Damiaan De Schrijver is een vrij onconventionele groep. Bij STAN is de acteur meer dan gewoon een speler, hij is ook een maker. Beginnend vanuit dit democratisch principe, groeien vaak maatschappijkritische stukken.

JDX – a public enemy is hier een van. Het stuk gaat over een dokter die de hele gemeenschap tegen zich krijgt nadat hij ontdekkingen doet over verontreinigd water in het nabijgelegen kuuroord. De voorstelling werd voor het eerst in 1993 gebracht. In 2014 hernam tg STAN de voorstelling naar aanleiding van haar 25-jarig bestaan. Het is deze voorstelling die online wordt aangeboden. Hoewel het al even geleden is dat het werd opgevoerd, blijft het stuk brandend actueel.

  1. Present at home

In het Antwerpse fotomuseum FOMU kon je de overzichtstentoonstelling Present van fotograaf Stephan Vanfleteren gaan bewonderen. Hij is vooral bekend bij het grote publiek voor zijn indrukwekkende zwart-witportretten. Wat veel mensen niet weten, is dat hij daarnaast ook een groot repertoire van artistieke en journalistieke foto’s heeft. Deze worden allemaal samen tentoongesteld. De tentoonstelling werd mede door de maatregelen al verlengd tot 13 september.

Voor degenen die niet kunnen wachten heeft het FOMU een oplossing bedacht. In een virtuele tour kan je als bezoeker de tentoonstelling beleven met een gids. In zes korte afleveringen van ongeveer 2 minuten word je door het leven en werk van Vanfleteren gegidst. De evolutie die Vanfleteren als mens en fotograaf doormaakte, wordt op deze ongewone manier toch goed overgebracht.

  1. Cinema Corona

Cinema Corona is een initiatief van Filmhuis Mechelen. Elke avond om 20u30 delen ze een bekende of minder bekende film van een gerenommeerde regisseur. Om zo de cinema tot in de mensen hun woonkamer te krijgen. Het aanbod is heel divers. Het gaat van documentaires naar artistieke films. Je moet natuurlijk geen blockbusters verwachten, het filmhuis behoudt haar uitgesproken artistieke mening in haar online aanbod. Er is voor ieder wat wils. Enkele films die worden aangeboden zijn bijvoorbeeld: Foreign Correspondent van Alfred Hitchcock en I’m here van Spike Jonze.

  1. Blijf-in-uw-kot sessies

In pre-coronatijden organiseerde Radio 1 de Radio 1 Sessies. Het concept was simpel. Ze verzamelden Belgische en Nederlandse artiesten op een podium en lieten ze unieke muziekcovers brengen. Zo was er bijvoorbeeld de Lage Landen Sessie waarin Nederlandstalige artiesten hun favoriete nummer uit de Lage Landenlijst coverde. Een ander voorbeeld is de Springsteen Sessie. Naar aanleiding van The Boss zijn 70Ste verjaardag brachten artiesten zoals Daan en Guy Swinnen hun versies van zijn nummers. Radio 1 gooide een heel aantal van deze concerten online, zo dat we nu kunnen genieten van de blijf-in-uw-kot sessies.

Tekst en foto: © Jef Nuytemans