30/05/2020,

(Her)bestemming Berlijn: City Kino Wedding, Je t’aime Berlijn

WEDDING – Ben je in Berlijn, maar hou je ook wel van een Parijse sfeer? Ga dan naar City Kino Wedding, een cinema met Franse invloeden. In de buurt is ook kunstgalerij Dada Post een optie. Bekijk daar ook de torens van de oude visfabriek.

City Kino Wedding is gelegen in het Frans centrum in Berlijn, gebouwd in 1961, en was het cultureel centrum in Frans bezet gebied. Het was een ontmoetingsplaats voor de plaatselijke bevolking en militairen. Een wind van heropeningen waaide over het gebouw. De cinema zoals het nu is, opende in 2014.

Na het terugtrekken van de Franse troepen sloot het cultureel centrum zijn deuren. Vanaf 1994 tot 2007 opende het gebouw als City Wedding. De grote focus lag toen op familiefilms en arthouse. Ook de af en toe getoonde Bollywoodfilms hadden een vast publiek. In 2009 werd er nieuw leven in cinema geblazen. Deze keer kreeg het pand de naam Eiffelturm-Kino.

Op 13 september 2014 ontstond de cinema zoals we hem nu kennen, City Kino Wedding. Filmtheatermanager Anne Lakeberg opende de bioscoop met het motto ‘Kiezkultur reloaded’. Kiez is een Duits woord voor stadswijk of kleine gemeenschap in een grote stad.

Tot eind 2014 zat de cinema in een testfase waarin om de twee weken films tegen een lage prijs werden vertoond. Sinds 2015 vertoont de bioscoop van donderdag tot zondag een geselecteerd arthouseprogramma.

Bekijk hier het gesprek met algemeen directeur Florian Fangmann:

Dada Post: Kunst met een visgeur

De kunstgalerij werd opgericht in 2008 door Howard McCalebb. McCalebb is een beeldhouwer en actieve figuur in de internationale kunstwereld. De galerij is hoofdzakelijk geïnteresseerd in de effecten van globalisatie op kunst.

Dada Post is gelegen in het district Berlijn-Reinickendorf in de oude Kônig Smoked Fish Factory. Deze 100 jaar oude business werd omgebouwd tot een complex voor tentoonstellingen, optredens en studio’s voor artiesten.

Op de site bevinden zich enkele lokalen voor opslagplaatsen, een verblijf voor internationale artiesten, een kleine bar en een biertuin. Het gebouw is makkelijk te herkennen aan zijn hoge schoorstenen. Deze zijn een referentie naar het originele doel van het complex.

Dada Post
Kunstgalerij Dada Post met de iconische schoorstenen

De kunstgalerij biedt een uitgebreid aanbod aan exposities en evenementen zoals films, lezingen, muziek en andere live voorstellingen. Dada Post biedt ook stageplaatsen en heeft een verblijf voor een artiest die niet afkomstig is uit Berlijn.

McCalebb haalde de inspiratie voor Dada Post uit het avant-gardistisch theater Cabaret Voltaire in Zürich, Zwitserland en De Factory van Andy Warhol in New York City.

Fietstocht in Reinickendorf

Geniet van een fietstocht door Reinickendorf met tussenstops op de leukste plekken.

 

City Kino wedding en Dada Post sluiten de deuren voor onbepaalde duur door het coronavirus.          

Tekst en foto’s: © Brend Kempenaers en Faber Verbist, Reportage: Brend Kempenaers en Faber Verbist