29/05/2020

(Her)bestemming Berlijn: Johannisthal, de vergeten luchthaven van Adlershof

TREPTOW-KÖPERNICK – Berlijn staat bekend om zijn hippe moderne buurten, maar heeft ook nog veel geheimen prijs te geven. In Johannisthal ligt de oudste luchthaven van de stad en in Berlin Alt Treptower in Treptower park staat nog een gigantisch monument.

De luchthaven Tempelhof is ondertussen een van de bekendere locaties in Berlijn. In deze verlaten luchthaven kan je een stukje Duitse geschiedenis herbeleven. Maar wat weinig mensen weten, is dat er in Berlijn nog een oudere luchthaven staat. Flugplatz Johannisthal werd geopend in 1907 en is de eerste commerciële luchthaven van Berlijn. Ten tijde van WOI en WOII was het ook de luchthaven waar de gevechtsvliegtuigen getest werden en werd het enkel gebruikt voor militaire doeleinden. 

 

De koude oorlog: Tactisch gebruik

Na WOII kwam de luchthaven in handen van de DDR, Duitse Democratische Republiek: voor haar lag de luchthaven zeer strategisch. Flugplatz Johannisthal lag namelijk op een korte afstand van de Berlijnse Muur. Tijdens de koude oorlog maakte de DDR ook veel gebruik van de luchthaven. Ze bleef de luchthaven gebruiken om vliegtuigen te testen en was er een heel garnizioen gestationeerd.

Na de oorlog: verval

Ondertussen is de luchthaven sinds 1952 officieel gesloten. In 1995 werd een groot deel van de luchthaven officieel gesloten en omgebouwd tot een een woongebied en een researchpark voor 1.300 werknemers. Maar een groot deel van de luchthaven is nu verlaten en ligt er nog steeds bij zoals 50 jaar geleden.

Treptower park: picknicken tussen Russische soldaten

Berlijn staat bekend om zijn grote parken doorheen het centrum en ook Alt-Treptow ontsnapt hier niet aan. Ontdek in deze reportage wat dit schitterende park allemaal te bieden heeft.

Buiten deze twee prachtige locaties is er natuurlijk nog veel meer te zien in de buurt. Hieronder vind je de interessantste en leukste plekjes.

Text: Robbe Van der Vloet en Simon Dupont

Foto’s: © Robbe Van der Vloet en Simon Dupont