27/05/2020

(Her)bestemming Berlijn: van paleis en kazerne tot waardevolle musea

CHARLOTTENBURG-NOORD – De West-Berlijnse wijk Charlottenburg heeft naast dure designerwinkels nog andere bezienswaardigheden. Slot Charlottenburg en het Bröhan-museum zijn hier twee mooie voorbeelden van. Het paleis Charlottenburg staat in groot contrast met overbuur het Bröhan-museum.  

Het Bröhan-museum is genoemd naar Karl H. Bröhan die tot zijn dood in 2000 directeur was van het museum. Bröhan was een kunstverzamelaar en grote kenner van de kunststromingen art nouveau en art deco. De collectie van het museum bestaat uit porselein, metaal- en glasbewerking en schilderijen van kunstenaars uit de Berlijnse Secessie. De werken van bekende kunstenaars als Emile Gallé en Henry Van de Velde. De collectie is onderverdeeld in een permanente tentoonstelling en speciale tentoonstellingen en evenementen die vaak internationaal zijn. De permanente collectie omvat kunstwerken van het einde van de 19e eeuw tot het begin van de Tweede Wereldoorlog. 

Paleis Charlottenburg is vernoemd naar de eerste koningin van Pruisen, Sophie Charlotte van Hannover. De vrouw van Friedrich I, de eerste koning van Pruisen. Sophie Charlotte liet het paleis eind 17e eeuw bouwen als zomerhuis. Toen ze er in 1699 introk was er nog geen sprake van de 48 meter hoge koepel of de vele vleugels aan het gebouw. De originele benaming van het paleis luidt ‘kasteel Lietzenburg’, maar na de dood van Sophie Charlotte gaf Friedrich I het in haar nagedachtenis de naam Slot Charlottenburg.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd er in 1943 zware schade berokkend aan het paleis na een luchtaanval waarbij grote delen verwoest werden. Na de oorlog werden deze delen gerenoveerd en het porselein in de porseleinkamer werd grotendeels vervangen.

Vandaag is het paleis bijna geheel toegankelijk voor publiek. Tijdens een bezoek kun je de grote zalen van het paleis bewonderen net als de grote verzameling porselein en de gereconstrueerde kapel. Bij het betreden van het terrein rond Slot Charlottenburg zie je een groot standbeeld in het midden van het plein. Het standbeeld werd in 1690 gemaakt als afbeelding van de Grote Keurvorst, vader van koning Friedrich I. 

Tijdens de lente- en zomermaanden beschikt het paleis over een extra troef: de grote paleistuinen die samen het Schlosspark vormen. Mensen komen er tot rust en genieten van de vele kleurrijke bloemen. Ook is er de mogelijkheid om nog een beetje cultuur op te snuiven bij de gebouwen in het park. Het voormalige theehuis Belvedere, het Schinkel Paviljoen en het Mausoleum, een kleine tempel waarin de koninklijke familie werd begraven. 

De wijk Charlottenburg heeft naast een rijke geschiedenis en vele musea ook de gelegenheid om even tot rust te komen. In onderstaande map nemen we je mee naar enkele leuke plekjes die het bezoeken waard zijn.

Reportage, camera, geluid en tekst: Yara Van Robbroeck & Liana Craen                                                Foto’s: © Yara Van Robbroeck, StorymapJS: Yara Van Robbroeck