14/05/2020

Onder de loep: het beste vegan ijs

Ook al is het nog maar mei, het voelt alsof de zomer in het land is. De quarantaine is nog niet gedaan, maar dat betekent niet dat je niet kan genieten in je kot. Bij deze zomerse temperaturen horen ijsjes. Ik testte vijf verschillende soorten vegan roomijs voor jullie uit. 

1: Vegan cornetto van Ola:

3,09 euro AH en Delhaize

Dit geliefde ijsje bestaat uit een krokant hoorntje met vanilleijs, pure chocolade en bresiliënenootjes. De veganistische variant is gemaakt met romig soja, vanille-ijs, je ziet de stukjes vanille er in zitten. Deze bol is overgoten met pure, Belgische chocolade en afgewerkt met knapperige bresiliënenootjes. De verrassing onderin het hoorntje mag niet missen, de laatste  centimeter is gevuld met pure chocolade. Dit ijsje is ook glutenvrij. Hiermee doe je iedereen een plezier. 

2: Ben & Jerry’s vegan chocolate chip cookie dough:

6,29 euro AH en Delhaize 

Ben & Jerry’s is wereldwijd bekend om zijn unieke smaken. De smaak ‘koekjesdeeg’ is een van hun bestsellers. Nu is de veganistische versie ook verkijgbaar. De pot bestaat uit amandelmelk vanille-ijs met mini bolletjes koekjesdeeg en stukjes pure chocolade erdoor gemengd. Dit is de perfecte mix van texturen. Dit is een echt caloriebommetje, het vanille-ijs smaakt zoeter dan gemiddeld en het koekjesdeeg is natuurlijk ook niet gezond. Deze smaak springt er voor mij echt uit. 

3: 360 karamel macchiato swirl Alpro:

3,50 euro Delhaize  

Alpro is een gekend veganistisch zuivelmerk. Ze hebben onlangs nieuwe producten op de markt gebracht: 360 ijs, slechts 360 calorieën per pot. Wie wil nu niet genieten zonder schuldgevoel? Deze smaak is op basis van romig soja, vanille-ijs, je proeft de sojasmaak harder dan bij de vegan Cornetto en het heeft een minder sterke vanillesmaak. De karamel macchiato swirl is dan weer wel heel lekker, je proeft een soort stroperige koffiesaus. Het lijkt net alsof je iced koffie aan het drinken bent.

4: Icelab NiceCream:

2,60 euro per bol

Dit is de eerste veganistische ijszaak in Antwerpen. Hilde (52) opende haar zaak midden in de coronacrisis. De gelato wordt gemaakt met respect voor dieren en het milieu. Icelab verkoopt zowel sorbet als veganistisch roomijs. Ik testte alvast het cheesecake- stroopwafelijs uit. Het cheesecakeijs overtrof mijn verwachtingen. Deze smaak is op basis van vegan yoghurt, gemimed met een bessencoulis en een crumble van speculaas. De preekte combinatie van texturen en smaken. Het stroopwafelijs was minder uitgesproken van smaak. Het roomijs zelf smaakte lichtjes naar karamel, de stukjes stroopwafel zijn echt een meerwaarde. Ik ga hier zeker nog eens terug. 

5: Zelfgemaakt aardbei/kokosijs:

ongeveer 6 euro

Dit veganistisch ijs is op basis van bevroren banaan. Je hebt maar vier ingrediënten nodig: banaan, aardbeien (bevroren of vers), agavesiroop en kokosmelk. Je gooit alles in de blender en na drie uur in de diepvries, is je ijs klaar. Het is een heel makkelijk en bovendien gezond recept. Er zijn geen toegevoegde suikers of bewaarmiddelen. Ik vond de textuur iets tussen roomijs en sorbet. Het fruit geeft het een frisse smaak, perfect voor warme dagen. 

Tekst: Amber Lacasse, foto’s: © Amber Lacasse, hoofdfoto: CC by Haajk