26/05/2020

Opinie – Als je goed wilt doen voor mens en dier, wees dan supervoorzichtig

Mensen verliezen hun job, artiesten hebben ook geen werk meer, studenten roepen al weken om gehoord te worden. Maar wie gaat er met de media-aandacht lopen? Katje Lee.

Selena Ali liep stage in Peru en had een jong straatkatje geadopteerd, Lee. Toen ze terug naar België mocht, wou ze het katje niet zomaar achterlaten en besloot ze het mee te smokkelen door een repatriëringsvlucht. Dit mag helemaal niet volgens de Belgische wetgeving, want het katje kan rabiës meenemen naar ons land. Rabiës, beter bekend als hondsdolheid, kan overgedragen worden van mens op dier. Voor mensen is hondsdolheid 100 percent dodelijk. Het is zeer besmettelijk en wordt overgedragen door te bijten, krabben of likken. Bovendien bestaat er geen behandeling voor hondsdolheid. In België komt het bijna niet meer voor, maar in andere landen richt het wel nog veel schade aan.

Kat in quarantaine

Lee is wel gevaccineerd in Peru, maar na de vaccinatie moet het katje nog drie maanden in quarantaine blijven om er zeker van te zijn dat het geen virussen meer kan overdragen. Dit stopte doordat Selena terug naar België moest. Er bestaan geen tests waarmee je kan bewijzen dat een dier hondsdolheid heeft, daarom moeten we voorzichtig zijn.
Het katje hier in quarantaine zetten is ook geen oplossing, want daar bestaan geen juiste instellingen voor. In België lopen al genoeg straatkatten rond en onze asielen puilen ervan uit.

Laat Lee Leven?

Bovendien leven we nu in een rare periode. Het coronavirus is ook ooit begonnen met een vleermuis. Dus zouden we nu juist extra voorzichtig moeten zijn met het overbrengen van (mogelijke) virussen. Daarom is het ook zeer bizar dat dit katje zoveel media-aandacht krijgt en zelfs bekende Vlamingen een petitiefilmpje op poten zetten om het dier te redden.

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), wil het katje euthanaseren. Veel mensen zijn tegen deze beslissing en vinden dat het katje moet blijven leven. Het FAVV besluit wel vaker dieren te laten inslapen als ze een gevaar vormen voor de volksgezondheid. In 2019 lieten ze tien honden en katten inslapen, volgens De Standaard. FAVV wil natuurlijk ook alles inzetten zodat het dier kan blijven leven, maar als het een gevaar vormt voor onze maatschappij is dit helaas niet mogelijk.

Schattigheid speelt grote rol

Zou je het dier ook nog willen redden als het geen schattig katje was? Dit vragen ze vaker en als mensen eerlijk zouden antwoorden, is het antwoord ‘neen’. Nochtans zou een rat juist hetzelfde gevaar vormen als dit schattig katje. Maar mensen zijn nu eenmaal minder begaan met een minder ‘aaibaar’ dier zoals een rat, dan met een schattig katje met een zielig verhaal.

 

Tekst: Louka Van Aelst
Foto: © Selena Ali, Humo